OBNOVA NAKON POTRESA

Japanska veleposlanica Misako Kaji posjetila Petrinju: Pamtimo pomoć Hrvatske

‘Nadam se da ćemo imati priliku pomoći vam da izgradite ponovno Petrinju‘, kazala je Misako Kaji
Darinko Dumbović
 Damjan Tadić/CROPIX

Petrinju je u utorak posjetila japanska veleposlanica Misako Kaji, koja je nakon sastanka s gradonačelnikom Dumbovićem rekla da je došla izraziti suosjećanje sa stradalima, ističući da Japan nije zaboravio solidarnost Hrvatske u razornom potresu koji je pogodio tu zemlju prije 10 godina.

Japanska veleposlanica Misako Kaji sastala se s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem u privremenim prostorijama Gradske uprave kako bi razmijeniti iskustvo i znanje u obnovi nakon potresa. Nakon zatvorenog sastanka novinarima su dali izjave.

„Željela bih izraziti svoju iskrenu sućut i suosjećanje sa svim onim obiteljima i građanima koji su na bilo koji način stradali ovdje u Petrinji i ovoj županiji", rekla je veleposlanica i dodala kako Japan nije zaboravio pomoć i solidarnost Hrvatske kad je tu zemlju prije deset godina pogodio razorni potres.

Kako je rekla, gradonačelnik Dumbović i ona su imali su vrlo korisnu razmjenu mišljenja i ideja.

"I nadam se da ćemo imati priliku pomoći vam da izgradite ponovno Petrinju i da bude bolja negoli je bila do sada“, izjavila je japanska veleposlanica Kaji Misako.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je kako su na sastanku razmijenili iskustva.

"Danas sigurno u cijelom svijetu najviše potresa ima sam Japan, i to jedno njihovo ogromno iskustvo je dobrodošlo. Dobio sam neke poveznice kako i kada pristupiti svemu onome što bismo trebali graditi na čvrstim temeljima. Želimo da kroz našu i njihovu struku damo poruku da kroz prije svega jednu videokonferenciju pokažemo kako i na koji način stvoriti sigurnost za svakog čovjeka kada idemo graditi iznova", rekao je Dumbović.

Ponovio je da zgrade trebaju ići u temeljitu obnovu u kojoj je važno japansko iskustvo.

"Ono što sam vidio na fotografijama razornih katastrofa u Japanu pokazuje ustvari što, kako i na koji način su oni kroz svoje iskustvo proživjeli, a to je, možemo reći, slično. Ne smijemo se opustiti i sve ono što u strogom centru grada moramo napraviti ja bih volio da napravimo upravo uz podršku i iskustvo iz Japana", rekao je Dumbović.

Zahvalio je prijateljima koji su došli iz Japana i koji su spremni da pomognu svojim iskustvima.

"Nadam se da naša suradnja ostaje i da ćemo tom suradnjom pokazati što je svijet, svijet koji daje jednu novu šansu gradu Petrinji i zahvaljujem u ime svih Petrinjki i Petrinjaca, svih građana Sisačko-moslavačke županije što ste došli danas ovdje i pružili ruku prijateljstva i pomoći. To je za nas jedan dodatni motiv života u ovim krajevima, gdje želimo zaštititi čovjeka na prvom mjestu", rekao je Dumbović.

U vezi s potresom koji se dogodio rano jutros rekao je kako šteta ima sve više jer sve ono što je bilo imalo napuklo sa svakim novim podrhtavanjem sve više puca i urušava se. "Nama je najvažnije u svemu da nemamo ozlijeđenih i da nemamo ljudskih žrtava“, istaknuo je.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome koje su donacije trenutačno najpotrebnije, gradonačelnik Dumbović je rekao da su još prioritetni kontejneri.

"Fali 450 kontejnera i oni svakodnevno dolaze sve više, tako da nam ta brojka polako opada, nama na sreću. Mislim da je ključ cijele priče da napravimo kontejnersko naselje gdje ćemo imati oko 100 stambenih jedinica i 50 obrtnika za koje radimo prostor, i na tom dijelu moramo imati komunalnu infrastrukturu koja je vezana i za vodu i za rasvjetu i za odvodnju“, istaknuo je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:15