CRNI FONDOVI HDZ-A

JARNJAKOVA OBRANA: Predsjedništvo HDZ-a donosilo je sve odluke o financijskom poslovanju

Bliski suradnici bivšeg glavnog tajnika čude se zašto je baš on na udaru i tvrde da Jarnjak nije imao veze s financijama
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - “Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak bez problema će, ako će ga saslušavati u Državnom odvjetništvu, dokazati kako on nije imao nikakve veze s ilegalnim financiranjem stranke i crnim fondovima. Ponajprije zbog toga što su sve odluke u vezi financijskog poslovanja stranke bilo u isključivoj nadležnosti Predsjedništva HDZ-a. Ono je po statutu zaduženo za provođenje i kontrolu financiranja stranke, pa ako je tu bilo nekih nepravilnosti, zna se tko je za to bio odgovoran. Bivši glavni tajnik sigurno nije“, objasnio je za Jutarnji list jedan bliski prijatelj Ivana Jarnjaka.

Najave da bi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić slijedećih dana mogao saslušati bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka u statusu osumnjičenika, izazvale su u vladajućoj stranci duboku zabrinutost, što je za Jutarnji list potvrdio jedan visoki dužnosnik HDZ-a .

„S obzirom da se progon bivšeg glavnog tajnika događa nekoliko dana uoči vrlo važne izborne Konvencije stranke nije se teško oteti dojmu kako Državno odvjetništvo zapravo poduzima sve kako bi kompromitirao većinu vodećih članova vladajuće stranke i tako HDZ diskreditirao prije izbora.

Na meti DORH-a

Potpuno je neobjašnjivo zašto se na udaru DORH-a našao baš Ivan Jarnjak. Svi koji ga bolje poznaju znaju da Jarnjak nikada nije uzeo niti ono što mu je pripadalo: nikada nije naplatio putne troškove, nije uzimao dnevnice niti novac za reprezentaciju, nije plaćao večere ili izlazio na ručkove koje je podmirivala stranka. Jarnjak naprosto nije bio zadužen za financije, pa nikada ni nije mogao donositi, a još manje uzimati novac iz „crne blagajne“. On je bio čovjek zadužen za politička pitanja, u njegovu mandatu HDZ je narastao za novih 100.000 članova. Ako se, dakle, takvog čovjeka saslušava u statusu osumnjičenika onda je to više nego jasna prijetnja da više niti jedan član užeg vodstva HDZ-a ne može biti siguran da se i on neće jednog dana naći na optuženičkoj klupi.

SVE O CRNIM FONDOVIMA HDZ-A PROČITAJTE OVDJE

Progon stranke

To zapravo nema veze s pravdom, nego s progonom stranke“, istakao je sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a te dodao:

- Jarnjak je radio upravo suprotno od onoga za što ga se sada sumnjiči. Kada je kupljen zadnji BMW za Ivu Sanadera, predsjednik stranke ga je obavijestio da je Predsjedništvo odlučilo da taj automobil bude u vlasništvu stranke. Jarnjak je to prihvatio, ali se usprotivio prijedlogu da se registracija i osiguranje vozila obave isplatom u gotovini. Tražio je da se sve to obavi preko računa HDZ-a, da se automobil registrira na stranku i tako je bilo. Uostalom sve revizije pokazale su da u njegovo doba nije bilo financijskih nepravilnosti“.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:17