GREŠKE U PRISEGI

Jasna Omejec: Pogriješio je, ali ne onako kao Obama

Josipović je tri puta tijekom izricanja teksta prisege pogriješio, odnosno ispustio je poneku riječ. 'Sve sam ja to primijetila, stajala sam kao žandar', kaže predsjednica Ustavnog suda
Zagreb, 180210.Markov trg, inauguracija treceg Hrvatskog predsjednika Ive Josipovica. Na slici: Ivo Josipovic svecano je prisegnuo za treceg hrvatskog predsjednika i time zapoceo petogodisnji mandat.Foto: HINA / POOL /Dario Grzelj
 HINA / POOL /Dario Grzelj

Predsjednik Ivo Josipović tri je puta tijekom izricanja teksta predsjedničke prisege pogriješio, odnosno ispustio je poneku riječ.

- Sve sam ja to primijetila, stajala sam kao žandar i procesuirala pogreške u glavi kao švicarski sat, spremna promptno reagirati. No, procijenila sam da nije bilo niti jedne supstancijalne pogreške i da nije bilo nikakve potrebe da prekidam prisegu i tražim ponavljanje. Čak štoviše, mislim da je predsjednik Josipović to briljantno obavio - rekla je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, pred kojom je novi predsjednik polagao prisegu.

Sutkinja Omejec čitala je tekst prisege, a novoizabrani predsjednik trebao je ponavljati za njom točan tekst, u koji se ništa ne smije dodavati niti ispuštati.

- No, njegovi su ‘propusti’ bili slučajni i nebitni za sadržaj. Prvo je, umjesto ‘Republike Hrvatske’, rekao samo ‘Republike’. To je Republika s velikim ‘r’, sasvim je jasno na što se odnosi i evidentno ne utječe na sadržaj prisege - objasnila je sutkinja Omejec. Nakon toga u jednoj je rečenici ispustio riječ “biti”, a treći je put rekao “Republika” umjesto “država”.

Predsjednica Ustavnog suda ponavlja kako sadržajno propusta nije bilo.

- Smatram da bi to bilo isforsirano inzistiranje na pretjeranom formalizmu i mrcvarenje čovjeka - navela je Omejec. Istaknula je da se Josipovićeve pogreške ne mogu uspoređivati s pogreškama pri izricanju prisege američkog predsjednika Baracka Obame, koji ju je zbog toga morao ponoviti nakon svečanosti inauguracije. - Obama je ispustio supstancijalno važne riječi i ja bih u tom slučaju svakako intervenirala - dodala je Omejec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:15