RADIMIR ČAČIĆ

‘Jasno je da uhićeni ministar ne može više biti ministar. Naša podrška Vladi? Ovisi o rezultatima policijske akcije‘

Jasno je da Plenković nije taj koji daje zeleno ili crveno svjetlo za postupanja pravosudnih tijela, što govorim godinama, rekao je

Radimir Čačić

 Robert Fajt/Cropix

Premijer Andrej Plenković, kaže nam koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić, ima podršku da donosi odluke u skladu sa svojim ovlastima, a jasno je da ministar koji je uhićen ne može više biti ministar.

- Potpuno je očito, a kao što je i premijer bio jasan, i mi smo jasni da ne može biti ministar u Vladi netko tko je uhićen. Dakle, može ga ili premijer smijeniti ili on može sam dati ostavku. To nije na nama. Isto tako, ako cijela priča bude išla dalje i da se na bilo koji način otvore postupci protiv drugih članova Vlade, to zaslužuje ozbiljan razgovor što uopće Vlada može i treba – kaže Čačić.

To je, dodaje Čačić, principijelan stav i tako će biti.

- Treba vidjeti za što se terete drugi ministri. Ali jasno je da Plenković nije taj koji daje zeleno ili crveno svjetlo za postupanja pravosudnih tijela, što govorim godinama. Ako ovo nije dokaz, ne znam što jest. Ako je jučer govorio da neće biti smjene ministara da se oporba postavi na trepavice, a danas drugi put u povijesti imamo slučaj da se uhićuje ministar na dužnosti, onda je potpuno jasno da Plenkovića za to nitko nije pitao – kaže Čačić.

Jer, kaže, tajming za njega ne može biti gori jer dolazi ovakva jedna pljuska nakon što je uspio dogovoriti produljenje roka za korištenje novca iz Fonda solidarnosti.

Čačić: Horvat mora otići

Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić za Hinu je u subotu izjavio da uhićeni ministar graditeljstva Darko Hrvat mora otići iz Vlade te dodao da će "daljnji obuhvat i rezultati policijske akcije biti temelj za odlučivanje stranke o podršci Vladi Andreja Plenkovića".

Čačić je naglasio da činjenica da je to u povijesti samostalne hrvatske države prvi slučaj uhićenja ministra na dužnosti dovoljno govori sama za sebe te da tu činjenicu ne treba ni podcjenjivati ni relativizirati.

Dodao je da premijer Plenković očito nije znao ništa o policijskoj akciji.

„To uhićenje u kontekstu jučerašnjeg izjave premijera 'da se svi postave na trepavice, da on neće nikoga smijeniti', jasno govori da premijer Plenković nije imao informacije niti da je utjecao na pravosuđe, što je često bila teza“, izjavio je Čačić.

Kazao je da izjavu da je uhićenje napravljeno da se izbjegne rasprava u Saboru o sposobnosti ili nesposobnosti ministra Horvata nije vrijedna komentara.

„Ne postoji premijer ili Vlada koja bi to napravila“, ustvrdio je.

„Ako istraga obuhvati još neke ministre, a postoje o tome neke naznake, odluke nisu samo odlazak Horvata“, dodao je.

Predsjednik Reformista ustvrdio je da nije pitanje hoće li Horvat otići ili ne, već da je njegov odlazak neizbježna činjenica.

Čačić tvrdi da je to što je danas kulminiralo uhićenjem ministra Horvata krenulo s aferom poduzetnika Milenka Bašića, a i nastavilo se s Josipom Rimac te su po različitim osnovama drugi ulazili u mrežu USKOK-a.

„Cijelu priču sam osobno pokrenuo prijavivši Bašića policiji. On mi je u uredu rekao: 'Mi znamo nagraditi svoje prijatelje, znamo se obračunati sa svojim neprijateljima'. Izbacio sam ga iz ureda. Nakon toga je imao dovoljno bezobrazluka, što samo dokazuje kakve vrste kriminalnog ponašanja su kod nas ukorijenjene, da mi tu rečenicu napiše SMS-om, što sam policiji službeno prijavio prije četiri godine“, rekao je Čačić.

Šef Reformista poručio je da je dobro da pravosudni organi bez utjecaja politike otvaraju i počinju procesuiranje kriminalnih radnji svih razina.

"Ta kaznena djela, neupitno neprihvatljiva, kriju puno ozbiljnije stvari i pokazuju da je sustav podložan korupciji", izjavio je Čačić.

"Horvat uopće više ne može biti tema u Saboru, on mora otići. A obim koji će pokazati ova akcija će biti predmet našeg daljnjeg odlučivanja", ponovio je predsjednik Reformista o podršci Vladi Andreja Plenkovića.

Stav stranke da ministar Horvat mora otići iz Vlade te da će se još odlučivati o daljnjim koracima potvrdila je za Hinu i jedina saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 05:24