DRUGA STRANA

Javila se ljutita žena koja živi od turista: ‘Ne pišite o visokim cijenama! Evo što se meni dogodilo u Italiji...

Nemojte od nas praviti skupu destinaciju, jer to i nismo. Poštujmo naše i ne pišimo da smo skupi, jer smo najlipši i najbolji - napisala je jedna Dalmatinka.

Kupači na plaži

 Josko Supic/Cropix/Cropix

Nakon što smo objavili brojne priče hrvatskih građana koji su naišli na goleme račune u ugostiteljskim objektima, gdje je tonik sedam eura, a kava pet - šest, javljaju nam se oni koji žive od turizma. Nije im drago što pišemo o skupim kafićima, restoranima, navodi Slobodna Dalmacija.

Evo pisma jedne žene:

- Svaki dan čitam vaše članke o cijenama i čuđenju koje izazivaju. Turistička sezona je počela, dolaze nam gosti od kojih žive naše obitelji i vi nas prikazujete kao skupu destinaciju. To nije istina, jer je u susjednim zemljama to sve puno skuplje.

Skuplje je i i na lošijim destinacijama, a ne na našim rivama i nacionalnim parkovima. Primjerice, u Italiji je smještaj katastrofalan u odnosu na naše apartmane i ljude koji se trude i ulažu u interijere i stoje iza svake kune koju su naplatili.

Ovo vam javljam jer sam se upravo vratila iz južne Italije. Cijene u Napulju, gradu koji se ne može mjeriti sa Splitom, su duplo veće. Kava je tamo 5,50 eura, kolačić 6 eura, a kamilica 8 eura. Donijeli su nam krivu kavu i nisu priznali da su pogriješili nego su nam i tu naplatili. Tri kave, tri kolačića i dvije kamilice platili smo 54 eura. Na Kapriju dva soka "u limunu", što je, kao, simbol Kaprija koštaju 40 eura, dakle 20 eura svaki. Pompeji ulaznica 23 eura.

O uređenju apartmana i ponudi u njima da ne govorim. Nismo imali ni tekućeg sapuna, ni kupke, kao ni tapetića koji bi trebao spriječiti da se ne posklizneš. A u kuhinjici nema ništa, ni šećera, ni soli, ništa... Na putovanju sam bila s prijateljicima koje se bave turizmom u Splitu, kad smo došle kući zaključile smo da smo najljepša destinacija i da sve što nudimo nije skupo za turiste jer je omjer cijene i kvalitete na našoj strani. Naša Salona, naša Palača, naša Kliška tvrđava, to bi sve turističke države naplaćivale po suho zlato...

Ljudi iz cijelog svijeta gledaju tu ljepotu za nikakve pare. Zato nemojte od nas praviti skupu destinaciju, jer to i nismo. Poštujmo naše i ne pišimo da smo skupi, jer smo najlipši i najbolji - napisala je jedna Dalmatinka.

No, s druge strane gsopođa je zaboravila da u tim objektima piju i jedu i hrvatski građani i da nije sve na prodaju u Dalmaciji. Naime, malo koji hrvatski građanin može platit kavu 40 kuna, tonik više od 50... Također, ne živimo svi od turizma i ako gospođa zarađuje na turistima, na njima ne zarađujemo svi, pa mora malo pogledati i širu sliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:04