GRADNJA

JAVILE SE TVRTKE AVAX I STRABAG Ponude za drugu dionicu pelješke ceste i do 100 milijuna kuna veće od procjene HC-a

 Tonci Plazibat / CROPIX

Grčka kompanija J&P Avax i austrijski Strabag dali su ponude za izgradnju druge dionice nove pelješke ceste Šparagovići - Doli koja uključuje i izgradnju stonske obilaznice.

Hrvatske ceste investiciju su procijenile na 449,1 milijun kuna bez PDV-a. Grčki Avax je pak ponudio da će radove izvesti za 511,5 milijuna kuna bez PDV-a, a Strabag za 569,2 milijuna kuna bez PDV-a, što je razlika od 10 posto. S obzirom na to da su obje ponude veće od procijenjene vrijednosti, Hrvatske ceste ih mogu odbiti, ali je teško očekivati da će se to dogoditi. Riječ je o izuzetno zahtjevnoj dionici dužine 18,1 kilometar koja uključuje izgradnju stonske obilaznice, dva tunela te mosta preko malostonskog kanala. Prema planu, rok za izvršenje radova je 33 mjeseca. Rok za odabir ponude je 120 dana.

Grčka tvrtka J&P Avax je, kako doznajemo, kao podizvođača uzela Integral iz Laktaša. Jučer je na otvaranju ponuda u Hrvatskim cestama grčku tvrtku zastupala Ivanka Šuker, članica Nadzornog odbora Hidroelektre Niskogradnja, te se šuška da bi i Hidroelektra u ovom poslu mogla dobiti dio kolača. Otvaranje ponuda za ovu dionicu odgođeno je prije mjesec i pol zbog žalbe tvrtke Colas koja je u vlasništvu francuskog Bouyguesa. Colas je želio dati ponudu zajedno s Integralom, ali je francuski vlasnik bio protiv toga pa je Colas dao žalbu ne bi li uvjerio vlasnika da prihvati tvrtku iz Laktaša. Kako im to nije uspjelo, Colas na natječaj nije dao ponudu, a Integral se priklonio Avaxu.

Ovu su tvrtku Hrvatske ceste odabrale za izvođača prve dionice pelješke ceste Duboka - Šparagovići, no potpisivanje ugovora zaustavile su tvrtke Aktor i Strabag koje su podnijele žalbe na izbor. Žalba grčkog Aktora je odbačena, a Strabagova se još razmatra. Avax je za podizvođača prve dionice te ceste uzeo tvrtku Konstruktor Plan Željka Žderića. Svakako upada u oči činjenica da je Avax u Grčkoj priznao kazneno djelo kartelskog udruživanja te se nagodio s grčkim vlastima da plati višemilijunsku nagodbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:20