KLIJENTI REVOLTIRANI

Javili se vlasnici mjenjačnica sa šokantnim tečajnim listama: Evo zašto za 100 € dajemo 610 kn

Tvrtka svoju poslovnu odluku pravda odredbom Zakona o deviznom poslovanju koja im dopušta slobodno određivanje tečaja
Mjenjačnica/Arhiva
 Tom Dubravec/Cropix

Više slučajeva klijenata koji su tijekom proteklih nekoliko dana u mjenjačnicama na hrvatskoj obali za 100 eura dobili tek 610 kuna, puno manje od 753 kune koliko iznosi srednji tečaj za devize Hrvatske narodne banke, zgrozili su javnost.

- Legalna pljačka, ja bih to tako rekla. Jedno je ako je srednji tečaj 7,5, pa se spusti na 7,3, a drugo ako se spusti na 6,1. Šaljemo lošu sliku jer taj gost izaći će i drugdje vidjeti drugi tečaj ili će mu iznajmljivač skrenuti pažnju - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj za HRT.

Tvrtka Auro Domus, više puta prozvana zbog implementacije spomenutog niskog tečaja, svoju poslovnu odluku pravda odredbom Zakona o deviznom poslovanju koja joj dopušta da tečaj slobodno odrede na temelju ponude i potražnje. Kako kažu, tečaj je stoga rezultat "slobodnog društva i tržišne ekonomije", a svoje liste formiraju u skladu s hrvatskim propisima i međunarodnom praksom u mjenjačkoj djelatnosti.

- Zbog toga se tečaj razlikuje ovisno o ekskluzivnosti lokacije na kojoj se mjenjačnica nalazi, jer se naše poslovnice najčešće nalaze na najtraženijim turističkim lokacijama koje imaju deseterostruko veće troškove zakupa od onih u gradovima ili dijelovima gradova koji nisu turistički atraktivni - odgovorili su iz Auro Domusa na upit HRT-a.

- Turisti uglavnom mijenjaju manje iznose, od pet do 20 eura. Kada se izračuna jednokratna naknada u visini od 20 kuna, kakvu naplaćuju pojedine banke, za 10 eura turisti mogu dobiti i 55 kuna - dodaju iz Auro Domusa.

Iz Hrvatske narodne banke kažu da klijent ima pravo poništiti transakciju u mjenjačnici do kraja radnog dana tijekom kojeg je realizirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:05