PUT OPORAVKA

Javna poduzeća dug dobavljačima smanjila za čak 1,6 milijardi kuna

Prema svemu sudeći, ‘dužničke’ tvrtke dodatno su se zadužile uz pomoć Vladina jamstva, dakle novim zaduživanjem riješile su dugove
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - U šest mjeseci dug javnih poduzeća dobavljačima smanjen je za 1,6 milijardi kuna, ustvrdila je ponosno premijerka Jadranka Kosor želeći pokazati kako je ispunila jedno od danih obećanja - rješavanje dugovanja javnih tvrtki.

Najbolji je pokazatelj toga ekspresnog topljenja dugovanja podatak da je još 4. svibnja premijerka Kosor ustvrdila da dug iznosi 1,5 milijardi kuna.

Odjednom pronašli novac

To, praktički, znači da su javna poduzeća u posljednih mjesec i pol vratila najveći dio duga, odnosno 1,372 milijarde kuna. Prema premijerkinim tvrdnjama, Hrvatska elektroprivreda isplatila je sva svoja dugovanja, a još je samo prije 15 dana ista tvrtka dugovala 190 milijuna kuna, a Hrvatske željeznice između 70 i 80 milijuna kuna. Odakle javnim tvrtkama odjednom toliko novca? Prema svemu sudeći, “dužničke” tvrtke su se dodatno zadužile uz Vladina jamstva. Da je to način da se ispoštuje zadani rok za vraćanje dugova, prije dva mjeseca je najavio i premijerkin savjetnik Borislav Škegro.

On je tada rekao da se dugovi moraju vratiti i “ako se može zaduživati privatni sektor da podmiri svoje obveze, to može učiniti i državni.

Bankarski krediti

Dug će se riješiti bankarskim kreditima, a time će se pomoći nizu malih tvrtki da se ne zatvore. One će pak, s druge strane, tada moći uredno plaćati svoje porezne obveze”, zaključio je tada Škegro.

Da je to tako potvrđuje i primjer Hrvatskih autocesta. Ova tvrtka je već tri mjeseca potpuno likvidna nakon što je podigla kredit od 100 milijuna eura uz državna jamstva.

Od te ukupne svote kredita oko 200 milijuna kuna je isplaćeno dobavljačima, građevinskim kompanijama kojima je HAC mjesecima dugovao za isporučeno robu i obavljene građevinske radove.

To, praktički, znači da su tvrtke novim zaduživanjem rješavale nagomilane dugove, što će dodatno opterećivati njihovo tekuće poslovanje. Osim toga, izdavanjima državnih jamstava dodatno se opterećuje državni proračun i povećava potencijalni dug države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:27