BITKA ZA SPAS ZEMLJE

Javni službenici moraju se odreći 500 milijuna kuna ili će svima smanjiti plaće!

ZAGREB - Sindikati javnih službi imaju šansu predomisliti se do sutra poslijepodne . Vlada Zorana Milanovića nudi im paket: ove godine nema božićnice, u sljedećih šest mjeseci naknada za minuli rad bit će 0,3 umjesto sadašnjih 0,5 posto po godini staža, a dnevnice bi sa 170 pale na 150 kuna.

U idućoj godini naknada za minuli rad bi se vratila na staro, ali bi se uštedjelo na ukidanju regresa i jubilarnih nagrada.

Ogroman ustupak

Vlada je time napravila ogroman ustupak sindikatima jer je, po prvoj varijanti koju je razmatrala, smanjenje naknade za minuli rad na 0,3 posto trebalo biti trajno, a ne ograničeno na samo šest mjeseci. Time bi se u proračunu uštedjelo pola milijarde kuna, a iduće bi godine u džepovima radnika ostalo čak milijardu kuna.

Naknada za minuli rad

Sindikati su spremni pristati na sve osim na smanjenje naknade za minuli rad. Time se, kažu, direktno zadire u plaće, a na to ne žele pristati. U privatnom su sektoru smanjivane plaće, jedino se u javnom još nisu odrekli prava iz doba prosperiteta.

Iz Banskih dvora tvrdili su da neće popustiti i da se naknada za minuli rad mora smanjiti. Imaju zacrtanih 21,6 milijardi kuna za plaće javnih službenika i nemaju namjeru popuštati.

Ne pristanu li na prijedlog Vlade, sindikati riskiraju dva po radnike prilično crna scenarija.

Smanjenje koeficijenata

Prvo, raskidanje kolektivnog ugovora. U tom slučaju, za radnike ne postoji nikakva garancija da će se stečena pa raskinuta prava ikada više vratiti.

Drugi je model da zaposlenima u javnim službama ostanu sva prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora, ali u tom slučaju Vlada kreće u smanjenje koeficijenata za plaću. Za to Banski dvori ne moraju imati suglasnost sindikata, već to mogu učiniti uredbom Vlade.

Proces mirenja

No, ako u dogledno vrijeme sindikati i Vlada ne uspiju postići dogovor, kreće se u proces mirenja u dva kruga na Pravnom fakultetu. Rokovi za dogovor prije mirenja na samom su kraju, jer Vlada odluku namjerava donijeti do kraja srpnja.

Ne bude li dogovora ni nakon procesa mirenja, Vlada će, sukladno članku 23. Temeljnog kolektivnog ugovora, sindikatima javnih službi poslati službeni raskid kolektivnog ugovora zbog pogoršanja gospodarskog stanja u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:30