RENO SINOVČIĆ

Javno osuđivao klađenje, a tajno uplaćivao parove

Sinovčić je čak spominjao i zabrane klađenja za sportaše i tražio da kladionice ne uvrštavaju NK Zadar u svoje ponude
 Ante Čizmić/CROPIX

ZAGREB - Akcija Offside počela je krajem prošle godine na temelju informacija o mogućem namještanju utakmica 1. HNL dobivenih od tužiteljstva u Bohumu, koje je prije godinu dana razbilo međunarodno povezanu kladioničarsku bandu, na čelu s berlinskim Hrvatima, braćom Šapina, i neidentificiranim muškarcem na Dalekom istoku.

Već tada su njemački mediji na popis namještenih utakmica stavljali i jednu NK Zadar. Očito su imali dobre informacije jer su u prvim službenim informacijama iz Njemačke, kao osobe koje su možda povezane s namještanjem utakmica, bili navedeni samo nogometaši i sportski djelatnici upravo toga kluba. Jedan od njih bio je i sada pritvoreni kapetan Zadra Jakov Surać. Uz još nekoliko imena na popisu potencijalnih osumnjičenika navodi se i “sportski direktor NK Zadar, Reno Sinovčić”.

Siva eminencija

Sinovčić, koji je zapravo siva eminencija kluba, bio je na poduljem informativnom razgovoru u zadarskoj policiji, kada su nedavno počela uhićenja u Hrvatskoj. Policija je kod njega obavila i pretrese, ali protiv njega očito nisu pronašli nikakve dokaze da je sudjelovao u namještanju utakmica, tako da je prošao bez kaznene prijave i istražnog zatvora. No, iz policijske prijave protiv 22 uhićenih proizlazi da se nije radilo samo o informacijama njemačkog tužiteljstva, zbog kojih su sumnjali na Sinovčića. Pozivajući se na analizu telefonske komunikacije, istražitelji u prijavi navode da se “na namještene rezultate NK Zadar u legalnim kladionicama kladi i sportski voditelj istog kluba Reno Sinovčić, koji tako dolazi do veće imovinske koristi...”.

Sinovčićeve javne istupe u kojima je spominjao zabrane klađenja za sportaše, pa čak i zahtjev da se iz kladionica povuku utkamice NK Zadar, kompromitiraju i snimke razgovora određenih igrača Zadra koji Sinovčića spominju u kontekstu dobitaka na kladionicama.

“Oćeš mi ti ići u kladionicu po haljine? Mene je sram. Ustvari, nisam nikad bila, a triba sutra da ne zastari listić”, uhvatili su istražitelji poruku poslanu s mobitela supruge Rena Sinovčića jednom nogometašu Zadra. Međutim, samo klađenje nije nezakonito, a dokaza za umiješanost u samo namještanje protiv Sinovčića očito nije bilo.

Osim Sinovčića, na meti istražitelja našao se još cijeli niz osoba povezanih s hrvatskim nogometnim zbivanjima, a koje se nisu našle na popisu osumnjičenih i uhićenih osoba. Za neke se ispostavilo da uistinu nemaju veze s namještaljkama, a pojedini su do kraja akcije ostali pod sumnjama, koje se nisu mogle potkrijepiti konkretnim dokazima. Radi se o više zvučnih imena, i to ne samo iz prvoligaških klubova obuhvaćenih USKOK-ovom istragom. Sudeći prema materijalu snimljenom tijekom provođenja tajnog praćenja i prisluškivanja, na meti istražitelja bili su i neki nogometni suci. No, ni oni, očito, nisu ulovljeni u nezakonitim radnjama.

Ostali pritvoreni

Od 22 uhićenih, jedan je osumnjičeni igrač NK Međimurje iznio potpuno priznanje i pušten je da se brani sa slobode. Još najmanje dva igrača iz Sesveta priznala su veći dio namještanja, ali su ostali pritvoreni. Iz kruga branitelja osumnjičenih mogu se čuti informacije da je sve više nogometaša spremno na priznanje i nagodbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50