BEDEM LJUBAVI 1991

JAVNO PISMO UOČI PROSVJEDA 'Smetaju vam branitelji, a ne smeta vam opće siromaštvo'

 Luka Gerlanc / CROPIX

ZAGREB - Mirotvorni pokret Bedem ljubavi 1991. poslao je javno pismo pokretu Occupy Croatia, koji je za subotu najavio novi prosvjed protiv hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida koji više od četiri i pol mjeseca prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 - navodeći kako Occupy Croatia smetaju hrvatski branitelji u šatoru, a ne smeta im sve veći broj nezaposlenih, odlasci mladih iz Hrvatske, sve veći broj gladne djece te sveopće siromaštvo.

Pokret Occupy Croatia u svojoj najavi za subotnji prosvjed koji treba krenuti u 14 sati sa središnjeg zagrebačkog trga prema Savskoj 66, naveo je, uz ostalo, da je to prosvjed protiv "domaće ultradesnice".

"Vama smetaju hrvatski branitelji u šatoru Savska 66 - a Vama ne smeta svakodnevno sve veći broj djece koja doslovce gladna idu u školu", ističe u javnoj poruci upućenoj u subotu putem medija predsjednica Bedema ljubavi 1991. Ljerka Pavić.

Navodi i kako Occupy Croatia "smetaju hrvatski branitelji u šatoru Savska 66 - a ne smeta što svakodnevno sve veći broj mladih ljudi odlaze iz svoje domovine; sve je veći broj nezaposlenih; ne smeta što je još uvijek 1615 nestalih u Domovinskom ratu".

Iz Bedema ljubavi navode da Occupy Croatia "ne smetaju ni povlastice i privilegije naših političara od institucije doživotnog počasnog Predsjednika RH (što ne postoji ni u bogatijim državama ) do posebnog Zakona o radu za političare, koji im omogućuje da nakon isteka funkcije i dalje primaju isti osobni dohodak".

Predsjednica Bedem ljubavi 1991. Ljerka Pavić, na kraju javnog pisma - kako kaže - "podsjeća i Occupy Croatia i sve one koji su zaboravili što je 1991 godine značilo biti hrvatski branitelj, na pjesmu koju su te iste godine pjevale četničke horde: 'Slobo šalji nam salate, bit će mesa klaćemo Hrvate', a koja se, nažalost, mnogo puta obistinila".

"Vama ne smeta ....... i tako unedogled do sveopćeg siromaštva", zaključuje Ljerka Pavić u obraćanju pokretu Occupy Croatia.

Vezano za najavljeni prosvjed Occupy Croatia, Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), u petak je pozvao sve sudionike prosvjeda protiv hrvatskih branitelja iz Savske 66, ali i branitelje na mir i dostojanstvo.

"Mi pozivamo sve koji će u subotu sudjelovati u prosvjedu protiv hrvatskih branitelja kao i same hrvatske branitelje na mir, na dostojanstvo kao što smo i pozivali cijelo vrijeme. Molimo sve da izbjegnu bilo kakve izgrede, sukobe, to nije u interesu nikome, to je u interesu onima koji pokušavaju cijelo vrijeme napraviti podjelu u hrvatskom društvu", izjavio je Glogoški nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

U priopćenju koje je nakon sastanka upućeno iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora ističe se da su "branitelji izrazili i nezadovoljstvo najavljenim antiprosvjedom te su zatražili zaštitu od državnih institucija. Upozorili su kako bi u slučaju da antiprosvjednicima bude omogućen dolazak u Savsku 66, bilo teško kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede".

Branitelji prosvjednici prikupili su 54 potpisa saborskih zastupnika, koji su podržali njihovu inicijativu da se u Saboru raspravlja o njihovim zahtjevima i donošenju cjelovitog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Bedem ljubavi hrvatski je mirotvorni pokret, kojeg su 1991. godine osnovale majke, želeći spasiti svoje sinove iz Jugoslavenske vojske, JNA, koji su služili vojni rok.

Bile su suorganizatorice masovnog prosvjeda pred Komandom JNA u Zagrebu, koji je kulminirao organiziranim odlaskom u Beograd 29. kolovoza 1991. gdje su članice Bedema tražile puštanje Hrvata i ostalih ne-Srba iz JNA. Članice Bedema ljubavi djelovale su humanitarno i pomagale izbjeglicama iz Hrvatske i BIH te hrvatskim ranjenicima tijekom Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:45