SUMNJIVO VJEŠANJE

Je li Beneta ubijen jer je znao pravu istinu o pokolju u Gruborima nakon Oluje 1995. godine?

Ratni zapovjednik ATJ-a Lučko Željko Sačić te suborci Zoran Radanović i Kristijan Petric traže da policija što hitnije istraži i razjasni sve indicije koje upućuju na to da se Beneta nije objesio

Suborci Igora Benete, bivšeg specijalca osumnjičenog za ratne zločine u Gruborima , ne vjeruju da je on počinio samoubojstvo i od policije traže da istraži je li ubijen.

Iz više razloga vjeruju da je to moguć scenarij. Benetino tijelo, koje je prije sedam mjeseci pokopano u neoznačeni grob, pronađeno je obješeno u šumi Otrića kod izvora rijeke Zrmanje , još u travnju. Policiji je trebalo sedam mjeseci da ga identificira. Željko Sačić, ratni zapovjednik Benetine jedinice, ATJ Lučko, objašnjava kako je još 1991. tadašnji zapovjednik Mladen Markač od svih pripadnika jedinice uzeo otiske prstiju i zubala u slučaju stradavanja i otežane identifikacije.

- Ne mogu vjerovati da u sedam mjeseci istrage nisu pribjegli klasici temeljenoj na antropometrijskim mjerilima - kaže je Sačić.

Kao njegov ratni zapovjednik, Sačić je bio dobro upoznat s Benetinim psihoprofilom. Bio je, kaže, ogledni primjer vrhunskog kandidata. Došao je iz Srednje škole za unutarnje poslove i zadovoljio najviše psihofizičke standarde. Riječ je o testovima u čijem je provođenju sudjelovalo više psihijatara jer je kandidat morao biti apsolutno stabilan da bi pristupio elitnom ATJ.

- Beneta nije imao ni natruha depresije, autoagresije ili suicidalnih misli. Posjedovao je kontroliranu agresivnost, a karakterne su ga crte oslikavale kao vedru i optimističnu osobu - zaključio je Sačić i ponovio tezu o sumnji da je skončao kao žrtva ubojstva, a ne da je počinio suicid.

Tijelo Igora Benete pronađeno je u šumskom predjelu Otrića, na lokaciji Mala Popina, blizu frekventne prometnice. Nije jasno zašto je odabrao baš tu lokaciju kao mjesto samoubojstva, kao ni kako je do nje došao. Pisalo se da ga je dovezao prijatelj iz Splita, a do nas je došla nepotvrđena informacija kako je Beneta u vrijeme definirano kao približno vrijeme suicida do Otrića došao autostopom. Navodno ga je dovezao muškarac iz drniškog kraja koji ga je opisao kao “ugodnu, pristojnu i druželjubivu osobu”.

Pokaže li se to istinitim, njegov će iskaz biti važan za rasvjetljavanje Benetine smrti. Nejasno je i zašto je tijelo, kao što glasi službena informacija, bilo “totalno neprepoznatljivo za identifikaciju” jer je visjelo na drvetu. Nije, dakle, bilo u vodi, zemlji ili močvarnom području niti dostupno divljim životinjama. U konačnici i zašto policija, što sugerira Sačić, nije identifikaciji pristupila i usporedbom otiska zubala, kada su već ustanovili da DNK s pronađenog tijela nemaju u svojoj bazi podataka.

Od osoba bliskih istrazi o tome se ne može dobiti nikakva informacija. Naime, zanimalo nas je što znači službena formulacija da je zatečen u “atipičnom položaju obješene osobe”. Bi li to moglo značiti da se nije sam objesio? Policija ne želi otkriti ni jesu li pokraj tijela pronađeni tragovi tjelesnih izlučevina karakteristični za smrt vješanjem. Ako ih nije bilo, postoji li mogućnost da je Beneta prethodno ubijen, pa onda obješen?

(...)

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:41