REAKCIJE NA PROPOVIJED

JE LI BOZANIĆEVA PROPOVIJED VJETAR U LEĐA PREDSJEDNICI: HDZ vjeruje da je Kaptol stao uz Kolindu Grabar-Kitarović, ljudi bliski Škori nisu zabrinuti

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

“Hrvatska je članica Europske unije, ali je zemljopisno na njezinoj granici, stoga joj je potrebna stabilnost. To od njezinog vodstva traži istančanu razboritost, sposobnost za dijalog i prokušanu državničku mudrost koja se neće poigravati nepromišljenim eksperimentima i hvaliti nerealnim obećanjima.”

Ne, ovo nije izrekla aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na nekom od svojih predizbornih skupova u utrci za Pantovčak, nego kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, na misnom slavlju za pokojnoga prvog predsjednika Hrvatske dr. Franju Tuđmana.

Je li u svojoj propovijedi kardinal Bozanić jasno stao na stranu aktualne predsjednice, mnogi naši sugovornici iz vrha Crkve uopće ne dvoje. Službene potvrde o tome očekivano nema, no jasan je smjer u kojem se komentiraju kardinalove riječi.

- Ta propovijed išla je u smjeru “tko ima uši, neka čuje”. Naglasilo se kako Hrvatskoj treba stabilnost te kako Hrvatska nije spremna za eksperimente. A to je upravo ono što aktualna predsjednica u dosadašnjoj kampanji naglašava – kažu naši sugovornici.

Identične poruke

Naime, Grabar-Kitarović dosad je više puta na pitanje o dvojici protukandidata odgovorila kako bi izbor Milanovića bio “povratak na staro”, a izbor Škore “jedan veliki eksperiment”.

Ipak kardinalove riječi mnogi naši sugovornici ne doživljavaju kao stav velike većine biskupa i članova HBK. - Mnogi iščitavaju iz brojnih kardinalovih riječi ono što žele čuti, kardinal koji je u dobrim odnosima sa strukturama moguće je tako i mislio. Biskupska konferencija će vjerojatno ići s pozivom vjernicima da izađu, no pitanje kakva će biti reakcija s oltara pojedinih biskupa iz Dalmacije i Slavonije. Tu neće biti unisonog stava - uvjeravaju naši sugovornici.

U stožeru Grabar-Kitarović Bozanićevu propovijed shvatili su kao podršku njihovoj kandidatkinji za predsjednicu Republike, koja bi, kaže naš sugovornik, trebala njoj dati vjetar u leđa, a biračima HDZ-a koji dvoje za koga glasati - za nju ili za Škoru - razriješiti dileme.

- Vidljivo je da je kardinal Bozanić jasno upozorio na ljude koji nisu ono za što se predstavljaju te da su njihove aktivnosti i djelovanje populizam koji je problem za našu i za svjetsku politiku. Bozanić je dao indirektnu podršku Kolindi, svi smo to tako shvatili, jer među svim drugim kandidatima ona se jedina ne bavi populizmom – kaže naš sugovornik te dodaje kako će Bozanićeva podrška svakako dobro doći u završnici predsjedničke utrke u kojoj je svaki glas bitan.

Radikalni Košić

Ipak, u HDZ-u su svjesni da podrška vrha Crkve ne mora biti presudna, jer postoje i niže strukture, ali i vjernici kojima Kolinda nije prvi izbor.

Drugi sugovornik iz HDZ-a, dobro upoznat s odnosima Crkve i vladajuće stranke, kaže da je istina da je Bozanić dao suptilnu podršku aktualnoj predsjednici za drugi mandat, jer je Grabar-Kitarović njegovala u svom mandatu dobre odnose s Kaptolom, ali ipak kaže kako je jasno da u Crkvi ne misle svi tako.

- Crkva je u svakome vremenu na suptilan način davala podršku, pokojni kardinal Kuharić to je radio još manje suptilno, jer je smatrao da je to u interesu države. U svakom slučaju, to je izrazito pozitivan potez kardinala Bozanića, na toj su liniji i ostali mainstream biskupi, ali to ne znači da svi misle tako, posebno ne biskup Vlado Košić – kaže naš izvor iz HDZ-a.

Narod će prepoznati

U stožeru predsjedničkog kandidata Miroslava Škore kažu kako od biskupa jedino što očekuju jest da budu pravi vjerski vođe. - Mi kao prvenstveno katolički tabor živimo u poniznosti i poslušnosti prema ocima biskupima, a od njih jedino što očekujemo jest da budu pravi vjerski vođe, da odgajaju narod u vjeri i onda će narod sam znati prepoznati tko zastupa te vrijednosti u političkoj areni – kaže Mate Mijić, direktor komunikacija predsjedničke kampanje Miroslava Škore.

Iz krugova bliskima Škori i katoličkim zajednicama može se čuti kako ih ne zabrinjavaju ove Bozanićeve poruke.

- Velika većina laičkih vjerničkih inicijativa je uz nas i oni su naši volonteri koji rade na terenu, pa se nemamo što zabrinjavati oko toga – kaže naš sugovornik blizak Škori i tim vjerničkim zajednicama.

Rat Škore i Željke Markić oko Hoda za život

Predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, nedavno je gostujući na N1 izjavila kako su zvali Miroslava Škoru da pjeva na Hodu za život, ali da on to nije učinio, ali da joj je drago da će to napraviti ako postane predsjednik Republike.

No, izvori bliski Škori kažu kako je njena izjava netočna te da je Škoro bio voljan nastupiti na Hodu za život te da je očito Željka Markić uz Kolindu.

- Škoro je tražio neke izmjene u programu, ali mu se organizatori poslije toga nisu javili. Jasno je da je Markić uz Kolindu, a onda joj ona servira Lovru Kuščevića u prvom redu na skupu u Splitu - kaže naš sugovornik blizak Škori.

Željka Markić pak odgovara kako je Škoro bio pozvan prošle godine da pjeva na Hodu za život u Zagrebu, ali to, kako je rekao Mate Mijić, nije realizirano jer je tražio neke izmjene u programu.

- Ove godine bio je pozvan da pjeva na prvom Hodu za život, obitelji i Hrvatsku u Osijeku, ispričao se zbog zdravstvnih razloga. Zamolili smo ga da snimi video podrške, ali ni to nije realizirano. Ove godine smo prvi put pozvali i Grabar-Kitarović da dođe na Hod za život u Zagrebu. Ona isto nije došla, ali je primila organizatore. Jako nam je drago i smatramo velikim korakom prema naprijed najavu jednog predsjedničkog kandidata, Škore, da će sudjelovati na Hodu za život sljedeće godine.

U okolnostima rastućeg pokreta za život u Hrvatskoj, kad deseci tisuća naših sugrađana hodaju za zaštitu života od začeća do prirodne smrti - za očekivati je da i u predsjedničkoj utrci imamo kandidate koji dijele iste vrijednosti - kaže Markić.

Na pitanje vezano uz podršku nekom od kandidata, odgovara kako se U ime obitelji nada da će u drugi krug ući Škoro i Grabar-Kitarović, a da će Zoran Milanović biti kažnjen zbog korupcije, nesposobnosti i ideološke zadrtosti.

- To bi bilo prvi put od 2000. da u drugi krug predsjedničkih izbora ulaze dva kandidata koji se natječu za glasove birača desnog centra, što odgovara strukturi biračkog tijela u Hrvatskoj - kaže Ž. Markić. (G. Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:25