KAKO DALJE

Je li Domovinski pokret pred raspadom? Tamo su poslovni interesi uvijek bili jači od političkih‘

Škorin bi odlazak s čela DP-a u tako heterogenoj stranci mogao, dodaje ovaj politolog, biti za tu stranku dezintegrirajući faktor
 Srđan Vrančić/Cropix

"S obzirom da su formirani ad hoc, pred zadnje parlamentarne izbore i unutar sebe vrlo heterogeni, bilo je za očekivati da će Domovinski pokret koji već ni po imenu nije stranka, nakon izbornih uspjeha ili neuspjeha morati raditi na svom političkom profiliranju. Ispostavilo se da im 16 mandata osvojenih na parlamentarnim izborima nije dovoljno za ono što su htjeli njezini utemeljitelji - ući vladajuću koaliciju i dobivati ustupke."

Kazao nam je to profesor politologije sa dubrovačkog Sveučilšta Pero Maldini kojeg smo zamolili da komentira kako bi se iznenadna ostavka Miroslava Škore mogla odraziti na sudbinu Domovinskog pokreta, a dugoročno i na odnose s HDZ-om.

Već ranije se, tvrdi Maldini, dalo naslutiti da sustavni politički rad na profiliranju stranke nije nešto što Miroslava Škoru dugoročno zanima, a sad nakon tri izborna neuspjeha daje ostavku. Za nju je naveo dva razloga - zdravlje, što je njegova privatna stvar, a drugi je blaćenje obitelji.

"Blaćenje u politici, s koje god strane dolazilo, je loše jer je znak niske političke kulture, ali kad Škoro navodi taj razlog, morao bi se zapitati nije li upravo on taj koji je pogotovo u zadnjoj kampanji nabacivanjem blatom na svoje političke neistomišljenike i suparnike predvodio i poticao difamaciju u javnom prostoru. Zato je nekorektno da upravo on difamacije navodi kao razlog povlačenja", tvrdi Maldini.

Sanitarni kordon

Škorin bi odlazak s čela DP-a u tako heterogenoj stranci mogao, dodaje ovaj politolog, biti za tu stranku dezintegrirajući faktor. "Kako bi rekao Vladko Maček - lajbek je otkopčan, a hoće li se puceta nastaviti raskopčavati, ili će se zakopčati natrag ovisi o osobi koja će preuzeti vođenje te stranke".

Maldini dodaje još nešto: "Kad su posrijedi sadašnji potresi u toj stranci naslućuje se još jedan dodatni razlog - postoje poslovni interesi za koje se očekivalo da će se realizirati kroz politički uspjeh DP-a, ali je zbog izostanka koalicije s HDZ-om taj interes ostao na suhom. U toj su stranci poslovni interesi koji su skrivani ispod površine uvijek bili snažniji od političkih koji su na površini".

Maldini ne misli da nakon Škorina povlačenja izgledi za koliciju HDZ-a i DP-a na državnoj razini rastu. "Plenković ima rubnu, ali stabilnu većinu pa ne vidim da će imati potrebu koalirati s DP-om ili pojedincima iz te stranke. Sjetimo se Plenkovićeve izjave da prema DP-u treba sagraditi sanitarni kordon, pa zato ne mislim da je koalicija s DP-om realna." Moguće su, dodaje, koalicije na lokalnoj razini i to nije ništa neobično, ali one neće utjecati na imidž HDZ-a na nacionalnoj razini.

Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Goran Čular ističe da je trenutno previše nepoznanica oko Škorine ostavke da bi se sa sigurnošću moglo reći kako će se ona odraziti na budućnost DP-a.

Profiliranje ili raspad

"Ako Škoro s ostavkom misli ozbiljno, a ni to u ovom času nije sigurno, vrlo brzo će se pokazati ide li Domovinski pokret prema nekom jasnijem i čvršćem političkom profiliranju ili prema fragmentaciji i raspadu". U pokušaju jasnijeg ideološkog profiliranja DP, tvrdi Čular, može ići još više udesno nego što je to bilo pod Škorinim vodstvom.

Škoro, smatra Čular, nije radikalni desničar već školski primjer populista, pragmatik koji može glumiti različite uloge i vješt je komunikator. DP se, navodi Čular, može profilirati i kao umjereno desna stranka i nastojati biti prihvatljiviji politički partner HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2022 01:02