VELIKA ŠKRTICA

Je li došao kraj ‘pravilu‘ u frizerskim salonima koje vrijedi od pamtivijeka: ‘Pa muškarci traže vosak, mat-pastu...‘

Muške frizure sve su kompliciranije. Zašto bi onda žene frizera morale plaćati toliko više?

Gledam malo cjenike i posve je jasno da je u većini žensko šišanje kratke kose skuplje od muškog šišanja - razlika je i do osam eura - a mnogi ženama drastično više naplaćuju i pranje kose

 Zeljko Puhovski/Cropix

Sjećam se još iz vremena studentskih dana kad je jedna kolegica uletjela u neki frizeraj i inzistirala da je ošišaju po cijeni muške frizure - ionako je imala klasičnu, kratku kosu - no frizerka je inzistirala da žene plaćaju više, pa se ova na kraju iz inata ošišala mašinicom u nekoj kućnoj radinosti.

Tema je očito ostala aktualna do danas jer baš čitam kako je belgijska udruga frizera Febelhair predložila da se šišanje ubuduće naplaćuje po satu, smatrajući da je veća cijena za žene po automatizmu seksistička i diskriminatorna.

Isto je i u domaćim frizerajima - gledam malo cjenike i posve je jasno da je u većini žensko šišanje kratke kose skuplje od muškog šišanja - razlika je i do osam eura - a mnogi ženama drastično više naplaćuju i pranje kose.

"Je, muško je dva, a žensko tri eura. Nije bez razloga, muško pranje kose podrazumijeva jedno šamponiranje, a žensko dva šamponiranja i regenerator", kaže mi vlasnik jednog frizerskog salona u Karlovcu.

Načelno, nije posve bez osnove postaviti pitanje - zašto to žene frizera plaćaju toliko više, posebno u vrijeme kad velik broj njih nosi kratke, dječačke frizure, a one muške postaju sve zahtjevnije?

U nekim domaćim salonima već su odustali od prakse distinkcije cijene po spolu.

Više posla s muškima

"Kod nas je cijena muškog i ženskog kratkog šišanja izjednačena i smatram nelogičnim raditi razliku u cijeni, posebno s obzirom na činjenicu da s muškim klijentima nerijetko imam više posla nego sa ženskim", kaže nam vlasnica salona iz Vrapča Ivana Šajatović.

Dobar dio njezinih muških klijenata ionako boji kosu, za što također plaćaju jednako kao i žene, ovisno o količini boje, a Šajatović priznaje kako su tijekom godina ženske frizure ipak postale jednostavnije, a muške kompliciranije, pa je pitanje cjenovne razlike prema njoj postalo passé.

Ipak, ta distinkcija u većini klasičnih salona i danas postoji, a obično se opravdava jednostavnijim tehnikama.

"Ako govorimo o šišanju, iz osobnog iskustva, a i razgovora s kolegama, u prvom redu treba reći da se kod šišanja i oblikovanja ženskih frizura uglavnom koriste škare, dok je kod muškaraca u najvećoj mjeri riječ o šišanju aparatom. Šišanje škarama zahtijeva višu razinu vještine, koncentracije i vremena. Također, ženske su frizure u prosjeku kompliciranije od muških. Znamo da je donedavno vladala podjela na muške i ženske frizere, a razlozi proizlaze iz svega navedenog", kaže nam predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Martina Gregur.

Do deset eura

Kod onih klasičnijih muških frizura niža cijena nerijetko se opravdava i činjenicom da muškarci koriste puno manje preparata, a posebno time da muškarci, za razliku od žena, kratke frizure moraju održavati puno češće, pa time i češće platiti uslugu.

"Kod muškaraca se dolasci svode na svakih dva do šest tjedana, a kod žena na svakih šest do 12, pa je pošteno reći da muškarci ipak nešto češće moraju plaćati. No, razlike svakako nestaju, a danas više ne vrijedi ni činjenica da ćemo na muške klijente potrošiti manje preparata nego na žene. Štoviše, oni traže vosak, mat-pastu, a žene možda samo malo laka jer su odustale od klasičnih fen frizura", priznaje Šajatović.

Moj sugovornik iz Karlovca pojašnjava kako je većini salona, ako žele zadržati muške klijente, ipak bitno sačuvati nešto niže cijene za muškarce - barem kad su u pitanju klasične kratke muške frizure - jer većina muškaraca za takvu uslugu nije spremna plaćati više od deset eura. No, dodaje kako je izvjesno da će se razlika u cijeni sve više smanjivati te se može očekivati rast cijena frizerskih usluga općenito, posebno nakon što se primiri divljanje cijena hrane i pića.

Može se očekivati, dakle, da će "diskriminacija" žena kod frizera ubrzo iščeznuti, no čini se kako one zbog toga nemaju ni najmanji razlog za slavlje.


Imate prijedlog za Veliku Škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 22:45