ZORAN MILANOVIĆ

‘Je li eksploziv zemaljskog porijekla ili je došao iz druge dimenzije? S filmskog seta? Da pitamo Clinta Eastwooda?‘

Milanović je u Rijeci novinarima komentirao aktualne teme

Zoran Milanović u Rijeci

 Franko Colori/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Rijeci, gdje se susreo s gradonačelnikom Markom Filipovićem. Milanović je zatim stao pred novinare i komentirao aktualne teme.

Novinari su ga pitali što misli o današnjoj konferenciji Županijskog državnog odvjetništva na kojoj je rečeno da je bespilotna letjelica koja je 10. ožujka pala na Zagreb bila je naoružana avio-bombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a.

- Nisam slušao konferenciju, ali su mi prenijeli. Pristupio sam tome ozbiljno, stvar jest ozbiljna. Kinetička energija je ozbiljna stvar, ako je tu još neki eksploziv, to je jako opasno. Slušali smo od premijera da su to neke bombe, eksplozivi. Nisi ga mogao maknuti s ekrana Avioni su letjeli zadnji put dok je on držao presicu. Lupetali su, rekao je Milanović.

- Je li taj eksploziv zemaljskog porijekla, je li to s neba došlo? Iz neke druge dimenzije? Prema onome što sam čuo, imam dojam da se radi o postupku gaslighting. Ako nije privredni ni vojni eksploziv, je li s nekog filmskog seta? Da možda pitamo Clinta Eastwooda?, dodao je.

- To je užasno neozbiljno, trebalo je formirati državnu komisiju, ovo su izvanredni događaji, vjerojatno se neće ponoviti. Ako se da istraga DORH-u koji je nepripremljen, protiv koga će ići? Ukrajinaca ili Rusa*? Koga ćemo optužiti, Sergeja ili Serhija? Istraga je bila osuđena na propast, rekao je Milanović.

- U njoj očito nije bilo eksploziva, inače bi mogao raznijeti zgradu. Kad je 50 kilograma TNT-a, onda se cijela zgrada trese i sve ide kvragu. To se pričalo na početku, a onda se sazvala konferencija na kojoj nismo saznali ništa. Zanima me, je li u tom objektu bilo TNT-a? Koliko? Bomba može biti i božićna... Ili se radilo o eksplozivu koji bi gimnaziju pretvorio u prah i pepeo? Mamuticu bi sravnio taj eksploziv od 50 kilograma, o kojem se pričalo na početku, dodao je.

Rekao je i da ni vojni profesionalci nisu shvatili što je rečeno na današnjoj presici. - Govorilo se da ne bi ispalo da je premijer budala. On nije budala, ali moraju paziti što govore, naglasio je Milanović.

Novinari su ga pitali i za slučaj izaslanika ministra branitelja Tome Medveda koji je u Splitu rekao da Hrvatska ne bi postojala bez 10. travnja.

- To nije točno, nije vrijednosno pitanje, to nema veze s modernom hrvatskom državom. Plenković obično pažljivo bira izaslanika, čovjek je vidio kameru i pomahnitao. Ja sam uputio poruku ljudima iz HOS-ove bojne da malo razmisle o tome. Mislio sam da će se elegantno izvući iz te priče jer su se ovi iz Splita hrabro borili za Hrvatsku. Ne znam što im trebaju te parade.

Zatim se ponovno vratio na slučaj letjelice koja je pala u Zagrebu.

- U letjelici očito nije bilo eksploziva koji bi mogao raznijeti ovu zgradu. Gospoda je dva tjedna smišljala kako će koordinirati konferenciju na kojoj nismo doznali ništa. Za ovo nitko nije potpuno kompetentan. Ova istaga neće dovesti do kaznenog progona, a tome DORH služi.

Novinari su ga pitali i što misli o naoružavanju Srbije.

- Ja ne znam tko će njih napasti. Njihov novac, njihova stvar. Ostali su bez patrona preko noći, to je jedan mamurluk, buđenje preko noći. Sad kupuju neke kineske sustave, koji su kopija ruskih, ali što će im to sve. Mi ih nećemo napasti, Rusi ih neće napasti. Nije mi jasno kakva je to politika, gledam i čudim se. Divim se političarima kako građanima prodati tako trulu priču, to košta. Srbija se mora odlučiti gdje pripada.ž

Komentirao je i izbore u Francuskoj.

- Događaju se ozbiljne stvari u Europi, nadam se da će predsjednik u Francuskoj ostati isti. 45% građana jedne stare demokracije glasa za Le Pen koja bi Francusku izvukla iz NATO saveza. Slušam našeg ministra vanjskih poslova koji je razočaran Merkelicom, pa ja sam razočaran Hegelom, riječi su kojima je Milanović zaključio presicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:30