IMA LI KRAJA?

Je li Hrvatska blizu vrhunca petog vala? ‘Uspoređivali smo brojke sa SAD-om i Britanijom...‘

Sigurno je da će ovaj val imati puno kraće trajanje od četvrtog vala, izazvanog deltom - rekao je epidemiolog dr. Branko Kolarić

Testiranje na covid-19 u školi

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska se, kao i veliki dio svijeta, suočava s golemim valom infekcija varijantom omikron. Prema procjenama Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) u Seattleu, dnevni broj novozaraženih omikronom u svijetu oko 17. siječnja dostigao je 125 milijuna ljudi, što je deset puta više nego na vrhuncu pandemijskog vala uzrokovanog deltom.

Kako je u Lancetu iznio Christopher Murray, direktor IHME-ja, takva razina zaraze sugerira da će između kraja studenoga 2021. i kraja ožujka 2022. godine omikronom biti zaraženo više od 50 posto svjetske populacije. No, neke su zemlje, primjerice SAD i Velika Britanija, došle do vrhunca ovog vala pa sada očekuju i pad broja novozaraženih. Zanimalo nas je Hrvatska li blizu vrhunca vala.

- Zasad imamo podatke o trajanju epidemijskog vala izazvanog omikronom iz SAD-a i Velike Britanije u kojima se broj novozaraženih počeo smanjivati unutar mjesec dana od početka eksponencijalnog porasta. Nadam se da će tako biti i kod nas, iako se direktni prijenos predviđanja ne može napraviti budući da je kod nas ipak cijepljeno puno manje populacije. Sigurno je da će ovaj val imati puno kraće trajanje od četvrtog vala, izazvanog deltom - rekao je epidemiolog dr. Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta.

Novi slučajevi

- Vrhunac vala omikrona u Hrvatskoj je iznimno teško predvidjeti jer su podaci nedostatni. Već više od tjedan dana postotak pozitivnih testova je veći od 40 posto, a broj novih slučajeva po danu je prije svega odraz broja testova koji su napravljeni, a ne broja novozaraženih. Nije svejedno koliko je doista novih slučajeva po danu jer o tom broju ovisi kada će se većina Hrvata zaraziti pa će onda neumitno broj novih slučajeva početi opadati.

Vjerojatno je u ovom trenu najpametnije pratiti postotak pozitivnih testova: kada vidimo da broj pozitivnih testova bude opadao sa sadašnjih oko 50 na 40 posto i niže, imat ćemo prve koliko-toliko vjerodostojne naznake da pandemija kopni - rekao je dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

Manje virulentan

Dr. Bojan Polić, profesor na Sveučilištu u Rijeci, smatra da još ne možemo govoriti o vrhuncu vala omikrona.

image

dr. Bojan Polić

Matija Djanješić/Cropix

- Zbog prilično velikog udjela necijepljene populacije, infektivnosti omikrona i njegova djelomičnog izbjegavanja stečene imunosti mislim da on ima još podosta prostora za širenje i da će ovaj val epidemije još potrajati. Teško je govoriti kada će točno biti vrhunac ovog vala, no mislim da ćemo još uvijek rasti u sljedećih nekoliko tjedana - objasnio je Polić.

Iako ne tempom kao prije, raste i broj hospitaliziranih.

- Bez obzira na to što je omikron, manje virulentan, u određenom postotku slučajeva ipak dovodi do težih oblika bolesti i smrti. S obzirom na eksponencijalni porast broja inficiranih, može se očekivati da će stagnirati ili blago rasti broj hospitaliziranih i umrlih. I sada vidimo da broj umrlih ne pada, nego blago raste u odnosu na stanje prije tjedan-dva kada smo imali oko 30 umrlih dnevno, a u ovom tjednu više od 40 - upozorio je Polić.

Teži simptomi

Čičin-Šain naglašava kako je dosad broj hospitalizacija pratio broj novih slučajeva sa zadrškom od oko dva tjedna jer toliko traje dok se teži simptomi razviju kod osoba s teškim tijekom bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04