ĐORĐE GARDAŠEVIĆ

JE LI HRVATSKOM ZAVLADALA 'STOŽEROKRACIJA' Ustavni stručnjak: 'Ne mislim da je do toga došlo, ali Sabor je neke mjere trebao donijeti dvotrećinski'

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević
 CROPIX

Ustavni stručnjak i profesor ustavnog prava Đorđe Gardašević komentirao je aktualnu situaciju u kontekstu što u ovakvim slučajevima predviđa Ustav. Priznaje da postoje razna tumačenja Ustava, pa i diletantska, i to od strane, kako je dodao, ustavnih stručnjaka.

Profesor Đorđe Gardašević ne zna zašto Hrvatska nije proglasila stanje velike prirodne nepogode, to bi, kaže, trebalo pitati saborske zastupnike.

- Čini mi se da je cijeli svijet u toj tipičnoj situaciji i mislim da bi zastupnici to trebali uzeti u razmatranje - rekao je u Novom danu N1 televizije.

- Mjere ograničenja kretanja, rada trgovina, okupljanja na javnim mjestima su normalne mjere u ovakvim situacijama gdje je to bitno radi zaštite zdravlja. Svaka država, pa tako i Hrvatska, ima zakone otprije, kod nas je to Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i ondje postoje te mjere i ograničenja - pojašnjava Gardašević.

Polemika među stručnjacima

- To nije uvijek dovoljno jer se raspravlja o uvođenju novih mjera, a onda se moraju aktivirati procedure predviđene Ustavom. Ako se nalazimo u situaciji velike prirodne nepogode o novim ograničenjima i zakonskim rješenjima mora odlučlvati Sabor na način da usvaja novi zakon i to mora raditi dvotrećinskom većinom - smatra Gardašević.

Misli da se ta većina može postići kada su u pitanju opasne situacije poput ove epidemije. Kaže tako da je dopuna zakona o civilnoj zaštiti donesena sa 108 glasova što je i više od dvotrećinske većine. Svjestan je i da ustavni stručnjaci međusobno polemiziraju i u tome ne vidi ništa loše. Misli da se rasprava vodi da bi javnost bila informirana.

- Ustav je vrlo precizan. Nažalost, u javnom prostoru postoje diletantska tumačenja Ustava od strane ustavnih stručnjaka i to je potaknulo i mene i druge kolege da javno istupamo i kažemo što mislimo. Moj posao i posao kolega je da znamo što piše u Ustavu i da tumačimo to javnosti - rekao je.

Kada je riječ o prijedlogu izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da prvo epidemiolozi moraju reći je li to mjera kojom se može suzbiti bolest, ako kažu da jest, onda moramo pristati na to jer je to oružje koje nam koristi.

- Ali ta mjera ulazi u ljudsko pravo na privatnost i tu ustavni pravnici moraju reći koje su granice. Ako taj zakon bude usvojen, njega treba poboljšati na način da se mjera mora vremenski ograničiti i da ljudima na koje se mjera primjenjuje o tome moraju biti obaviješteni, kaže Gardašević i dodaje kako misli da nismo u "stožerokraciji" jer i druge institucije poput Sabora dobro funkcioniraju, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:16