PRODULJENO JOJ OSIGURANJE

Je li Kolindi ugrožen život? Ni jedan političar nije ovako čuvan, ne odvajaju se od nje 24 sata. Sve je proglašeno tajnom

U Banskim su dvorima odobrili da joj se danonoćna policijska zaštita ponovno produlji na nova tri mjeseca

Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske

 Biljana Blivajs/Cropix

Osiguranje se od bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne odvaja već tri i pol godine otkako je napustila Ured. Uz nju su ovaj tjedan bili i u Ukrajini, odakle je zbog obveza u Međunarodnom olimpijskom odboru završila u Budimpešti, navodi Dnevnik Nove TV, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, bivšoj hrvatskoj predsjednici produljeno je osiguranje, a o razlozima zbog kojih ima danonoćnu policijsku zaštitu tri i pol godine nakon mandata, Kolinda Grabar-Kitarović ne želi javno.

"Odluke donose relevantne službe i one su jedine koje mogu davati izjave o tome. Mislim da je upravo zbog same sigurnosti to bolje uopće ne komentirati. A što se mene osobno tiče, sloboda mi je draža", kazala je, piše Dnevnik.hr.

Međutim, postavljaju se opravdana pitanja, a na koja Vlada ne želi odgovoriti: Tko prijeti bivšoj predsjednici? Je li joj ugrožen život, pošto je na svim putovanjima prate dva policajca?

U Banskim su dvorima odobrili da joj se danonoćna policijska zaštita ponovno produlji na nova tri mjeseca.

"Odluke se temelje na procjeni sigurnosno obavještajnog sustava", rekao je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

O razlozima ne žele govoriti. Pa ni o tome prijeti li joj netko i je li joj život na bilo koji način ugrožen i u opasnosti.

Tjednik Nacional je o svemu pisao u travnju ove godine:

Navode da predsjednica samo kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora izuzetno često putuje širom svijeta, a uvijek uz sebe mora imati osiguranje.

Tko prijeti bivšoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović? Koji su to razlozi zbog kojih je Vlada premijera Andreja Plenkovića povjerovala mjerodavnom državnom tijelu koje je procijenilo kako postoje razlozi da se Kolindi Grabar-Kitarović i dalje dodjeljuje 24-satna policijska zaštita iako je ona već više od dvije godine privatna građanka? Unatoč tome njoj je policijska zaštita produljena čak pet puta uzastopno, svakih šest mjeseci. I bivši predsjednik Ivo Josipović danas je privatni građanin, ali on od napuštanja predsjedničke funkcije nema policijsku zaštitu. Zašto je Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek ima?

Koji su to razlozi da se njoj ta zaštita stalno produljuje, postoji li stvarno neka ozbiljna ugroza njene sigurnosti da s njom 24 sata dnevno moraju biti dva policajca i u Hrvatskoj i u inozemstvu?

Iz Ureda premijera Nacionalu su tu odluku pokušali predstaviti kao nešto rutinsko, navodeći sljedeće:

‘Riječ je o odlukama Vlade temeljem prijedloga Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, u skladu s Uredbom o određivanju štićenih osoba, kao i u ranijim slučajevima."

Međutim, baš zato se može tvrditi da se Kolindi Grabar-Kitarović produžuje policijska zaštita zbog nekih izvanrednih okolnosti, jer inače je već dulje vrijeme ne bi imala. Sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju mjera njihova osiguranja, Kolinda Grabar-Kitarović je kao bivša predsjednica države imala pravo na policijsku zaštitu još šest mjeseci nakon isteka svog predsjedničkog mandata, i to kao štićena osoba druge kategorije. Ona se toga, doduše, mogla odreći i prije isteka tog roka, ali nije to učinila. Nego su joj, naprotiv, te mjere produžene.

Bivšoj predsjednici zaštita nije dodijeljena zato što joj to po zakonu pripada, nego zato što je takva procjena Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Oni predlažu Vladi, a Vlada prihvaća ili ne.

Od srpnja 2020. Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) s predsjednikom Svjetske atletike Britancem Sebastianom Coeom, saudijskom princezom Reemom Bandar Al-Saud, Kubankom Marie de la Caridad Colón Ruenes i Battushig Batboldom iz Mongolije. Tim povodom Jutarnji list je objavio kako članstvo u MOO-u iziskuje brojna putovanja jer član MOO-a kao izaslanik mora biti na svakom iole relevantnom sportskom natjecanju u svijetu. Riječ je o poslu koji nije profesionalan ni honoraran, no MOO svakom članu najvišeg tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza i smještaja te dnevnice od 900 američkih dolara plus 7000 dolara godišnje za administrativne troškove. U prijevodu, radi se o poslu koji stimulira česta putovanja. Primjerice, ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara, odnosno, više od milijun kuna godišnje. I to se smatra uobičajenim.

Kolinda Grabar-Kitarović kao članica MOO-a može putovati sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje, jer to je uobičajena praksa unutar MOO-a. Ako putuje bez supruga, MOO bi mogao snositi troškove jednog člana njenog osiguranja. Ali uz nju su dvojica policajaca.

Nacional je kontaktirao Ured Vlade i Ministarstvo unutarnjih poslova s upitom tko ugrožava Kolindu Grabar-Kitarović i zašto joj je u više navrata produljeno osiguranje, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:14