Milanović o BiH

‘Je li moguć sukob u Bosni i Hercegovini? Oni nemaju leba da jedu, mogu se samo kestenima gađat‘

Predsjednik je nedavno pozvao premijera na usklađivanje politike prema BiH

Zoran Milanović

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je u četvrtak ideju da predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini sjednu za stol s njime, srbijanskim i turskim predsjednikom jer se "u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje" za krizu u BiH.

"Ja bih rado tu vidio kao nekakve jamce i (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića. Imat ćemo mi nesporazuma, ali idemo vidjeti što možemo napraviti u BiH da ostane čitava"... i (turskog) predsjednika (Tayyipa) Erdogana, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Milanović vjeruje da se "jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje". "Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome vjeruje i da je s druge strane netko kome baš nije da potpuno ne vjeruje", rekao je.

"Ne znam ja koliko Bošnjaci vjeruju Vučiću, ali Srbi mu vjeruju. To mi je dovoljno", dodao je Milanović.

Na pitanje o mogućem sukobu u susjednoj BiH, Milanović je rekao: “Nisu na rubu sukoba, oni nemaju ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta i to ne o podjeli Bosne, već uređenju. On je zadnji problem BiH, a posebno iz perspektive bosanskohercegovačkih Hrvata”, rekao je Milanović, prenosi N1.

“Schmidta ne znam, bio je njemački dužnosnik, ne najviši, poštujem, ali pitanje je kakav mandat ima i šta može sa takvim djetinjastim prijetnjama. Dodik predstavlja srpski narod i nećeš ga izbaciti, kao ni Čovića dok je to što jeste”, kazao je novinarima Milanović.

Predsjednik je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao "ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a" i dodao kako je predsjednik sada valjda "frend s Dodikom".

Milanović je odgovorio da se premijer treba izjasniti zašto u Bruxellesu daje izjave koje "idu na štetu Hrvatima".

"Govorim o tome da držimo zajednički front, ne stegovni nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu", rekao je Milanović.

Plenković je na samitu čelnika EU-a u listopadu rekao da "u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcioniranja BiH".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:34