SUKOB INTERESA

JE LI MOGUĆE DA NETKO ISTOVREMENO BUDE ŠEF UDRUGE KOJA BRANI PACIJENTE, ALI I ZAPOSLENIK MINISTARSTVA ZDRAVSTVA? U Hrvatskoj je moguće sve, pa i to

 
Jasna Karačić
 Jakov Prkić / CROPIX

Vjerojatno je nemoguće da u sređenim državama jedna osoba u isto vrijeme bude predsjednik udruge za zaštitu prava pacijenata, ali i “lojalni” zaposlenik Ministarstva zdravstva.

Naime, od studenog prošle godine u Ministarstvu zdravstva zaposlena je, primjerice, Jasna Karačić, mag. forenzike, i to na poslovima stručne suradnice u Službi za zdravstvene ustanove i radnike u javnom zdravstvu u Upravi za medicinsku djelatnost, a javnosti je poznatija po tome što zadnjih godina obnaša dužnost predsjednice Udruge za promicanje prava pacijenata. Prema izvoru iz Ministarstva zdravstva, kad se zaposlila u državnoj službi, Jasni Karačić je rečeno da dolaskom na novo radno mjesto “mora napustiti udrugu, kao i čelno mjesto u njoj jer se radi o sukobu interesa”.

No kako je i nakon prijema na radno mjesto u ministarstvu Karačić u javnosti i dalje govorila “u ime udruge”, a na ekranima je uz njezinu sliku pisalo da je njezina predsjednica, pokušali smo saznati zašto i dalje “drži” udrugu, odnosno koga brani u svojim javnim istupima - Ministarstvo ili pacijente.

“Je li Jasna Karačić i dalje predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata?”

“Da, naravno!” čulo se druge strane telefonske veze kad smo nazvali službeni telefon koji koristi spomenuta udruga. Potom smo nazvali predsjednicu Karačić koja nam je nakon kraćeg razmišljanja rekla da udruga ima v.d. predsjednika, “ali javit ću vam se kasnije” i sve objasniti. Umjesto konkretnog odgovora, dobili smo tek SMS u kojem kaže da “ne može dati nikakvu službenu izjavu jer nema dopuštenje nadređenih”. Nedvojbeno je da se Karačić, nakon što je primljena u službu u Ministarstvu, morala istog trenutka odreći rada u udruzi, i to ne samo kao predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:43