RAKNIĆ NA APARATIMA

‘Je li Netlix uništio serije, zašto više nema kultnih filmova i zašto je danas pop-kultura bezveze?‘

Zašto je pop-kultura postala bezveze, zašto više nema kultnih serija i koji je razlog da korporacije poput Disneyja guraju woke

Filip Pavić i Damjan Raknić

Otkako je i popularna kultura postala poprište kulturnih ratova, generalno je mišljenje da svi današnji filmovi i serije obiluju agresivnim, woke nametanjem uključivosti, manjinskih kvota i, ponekad, falsificiranjem povijesnih činjenica u ime političke korektnosti.

Novinar Filip Pavić i filmski kritičar i novinar Damjan Raknić u novoj epizodi podcasta ‘Na aparatima‘ razgovaraju o tome zašto je pop-kultura danas postala bezveze, zašto više nema kultnih serija i filmova, je li Netflix upropastio užitak gledanja i koji je pravi razlog zašto filmska industrija i velike korporacije poput Disneyja guraju ‘woke‘ ideologiju.

"Korporacije će raditi sve što se može naplatiti. Woke propaganda je sigurno vezana uz promišljene poslovne odluke. Nažalost, tu je veći problem što industrija ne potiče originalno stvaralaštvo, nego se uzimaju neki poznati nostalgični predlošci i tamo se onda gura woke. Kao ‘Mala Sirena‘ ili ‘Dumbo‘, a ljude onda to smeta", priča Raknić koji u Jutarnjem listu prati popularnu kulturu, film, glazbu i videoigre.

Puno se toga promijenilo u gledanju serija i filmova otkako je došao streaming. Netflix, koji nudi hrpu serija i filmova na svojoj platformu na pretplatu, prema nekima je zbog hiperprodukcije sadržaja, srozao njegovu kvalitetu. Zbog toga, mnogima se čini, danas više nema kultnih serija kakve smo imali prije deset ili dvadeset godina, u zlatnom dobu televizije, poput ‘Obitelji Soprano‘, ‘Žice‘ ili ‘Breaking Bada‘.

"Bilo je dobrih i loših serija i u naše vrijeme, uvijek ih je bilo, iako mi pamtimo samo dobre. Mislim da je problem u tome što više nemamo piramidu. Odeš na Netflix i ti na početnoj stranici imaš sve od sapunica do art filmova. Više se ne radi razlika između umjetnički vrijednog i bezvrijednog", priča.

Zašto bi Netflix mogao postati opasan u budućnosti, kakvu je prekretnicu donijela serija ‘Seks i grad‘, hoćemo li osim woke filmova i serija uskoro imati ‘desničarske‘ filmove i serije, hoće li TikTok postati nova televizija, pogledajte sve u najnovijoj epizodi ‘Na aparatima‘ na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:45