SCENARIJ ZA RASPLET KRIZE

JE LI ODNOS KOALICIJSKIH PARTNERA ESKALIRAO DO TOČKE S KOJE VIŠE NEMA NATRAG? Dio HDZ-a traži da se na isti dan održe izbori za predsjednika i Sabor

Čini se da je odnos koalicijskih partnera eskalirao do točke s koje više nema natrag, kažu nam sugovornici u vrhu HDZ-a
Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković
 Boris Kovacev / CROPIX

- Andrej Plenković neće popustiti HNS-u - poručili su i u nedjelju iz premijerova kruga. Njihov koalicijski partner, s druge strane, od svojih zahtjeva ne odustaje.

Je li odnos HDZ-a i HNS-a toliko eskalirao da je stigao do točke s koje nema povratka? Iako se s obje strane i dalje čuju riječi “kompromis” i “daljnji razgovor”, posljednji događaji poput onog da je štrajk najavio i sindikat visokog obrazovanja te najava vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će i on u utrku za čelno mjesto u HDZ-u, govore da smo možda ipak korak bliže izvanrednim izborima. Tako barem na cijelu situaciju gleda dio HDZ-ovaca s kojima smo u nedjelju razgovarali.

- HNS je otišao toliko daleko da sad ne vidim kako bi se mogli povući, a Plenković je, pak, dospio u tako nezgodnu situaciju da nema puno manevra. Ne može ne pokazati svoje liderstvo. Zato mislim da bi do izvanrednih izbora ipak moglo doći i da se ne radi samo o zaplašivanju HNS-a - kaže jedan član stranke. Dodaje da se, prema njegovim informacijama, ozbiljno razmatra opcija izvanrednih izbora. Izvor blizak krugu Andreja Plenkovića kaže da “on nije daleko od te odluke”.

- HNS-u se ne smije popustiti, oni otvoreno podupiru štrajk i ne ponašaju se odgovorno - smatra jedan član stranke.

Vrijeme za pripreme

Neki HDZ-ovci smatraju kako bi Plenković trebao presjeći ovu situaciju s HNS-om i odlučiti se za izvanredne izbore.

- Znam da je situacija nezgodna i da imamo problem s koalicijskim potencijalom, ali mislim da bi za Plenkovića bilo bolje da su ti izbori što prije. Što dulje bude čekao, bit će još lošije - smatra jedan od naših sugovornika. Ističe kako bi bilo dobro da se istodobno održe predsjednički i parlamentarni izbori, a takvu mogućnost nedavno je spomenuo i šef Kluba zastupnika Branko Bačić.

- Plenković bi time riješio nekoliko problema. Osujetio bi namjere bloka na desnici okupljenog oko Miroslava Škore, tako da ne bi imao dovoljno vremena za pripreme, što bi povećalo šanse HDZ-a. Liste za izbore krojio bi i kontrolirao Plenković, a mislim da bi u situaciji istovremenih izbora bolje prošli i HDZ i Kolinda Grabar-Kitarović - procjenjuje naš sugovornik. Dodaje kako bi Plenković u tom slučaju lakše mogao ići i na unutarstranačke izbore.

Očekivani manevar

Kad je riječ o izborima u stranci, on jako loše stoji, već ima nekoliko protukandidata, a sad je ulazak u utrku najavio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Plenković na tim izborima praktički nema šansi. U stranci se mjesecima pričalo kako bi vodstvo moglo napraviti manevar da se unutarstranački izbori premjeste i održe nakon parlamentarnih, što bi povećalo šanse Andreju Plenkoviću.

A sada bi to mogao izvesti pomoću izvanrednih izbora - komentirao je naš sugovornik. Još nekoliko članova stranke reklo nam je u nedjelju da je takva opcija moguća, ali ističu kako bi se o nečem takvom moralo što prije odlučiti.

Razvoj situacije

- To je mogući razvoj situacije, nisam siguran može li se još postići neki kompromis s HNS-om. Čini mi se da je sve otišlo predaleko - kaže HDZ-ovac. Doznajemo i da posljednjih nekoliko dana nije bilo sastanaka ni razgovora na relaciji HDZ - HNS, ali neki ističu da bi sljedeći tjedan mogao biti buran.

Neki su u HDZ-u, međutim, uvjereni da će se situacija s HNS-om kako-tako izgladiti.

- Ne vjerujem da će doći do izvanrednih izbora. Mislim da će se postići kompromis, da će HNS ostati u koaliciji i da će se izbori održati u redovnom roku, u studenom sljedeće godine. Ipak nam predstoji predsjedanje Europskom unijom - rekao je jedan HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:05