ZATVARAJU SE FIRME

JE LI OVO NAJTUŽNIJA HRVATSKA ŽUPANIJA? Nema posla, siromaštvo buja, odlaze cijele obitelji...

Katastrofalni podaci o stanju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije: stopa nezaposlenosti 34,2 posto, na jednog umirovljenika dolazi 0,8 zaposlenih, 160 tvrtki više ugašeno nego otvoreno
 Boris Kovačev/CROPIX

SISAK - Optimizmu na žalost nema mjesta, brojke, podaci, opovrgavaju stidljive naznake izlaska iz krize. Bar je tako na području Sisačko-moslavačke županije. Mogla se ova tvrdnja čuti na sjednici Gospodarsko vijeća Županijske komore Sisak prigodom rasprave o stanju gospodarstva.

- Stopa nezaposlenosti kod nas je 34,2 posto, odnosno imamo registrirano 19.640 nezaposlenih. U državi je stopa nezaposlenosti 22,6 posto. No još više zvoni na uzbunu podatak o broju zaposlenih. Sada imamo 37.727 zaposlenih, što je za dvije tisuće zaposlenih manje u odnosu na stanje u 2012. Godini, rekao je Boris Mesarić, predsjednik Županijske gospodarske komore. Mesarić je dodao kako na neodrživost stanja ukazuje još jedan podatak, a to je odnos broja umirovljenika i broja zaposlenih.

- Kod nas na 37.727 zaposlenih dolazi 47.113 umirovljenika, odnosno na jednog umirovljenika 0,8 zaposlenih. U Hrvatskoj je taj odnos nešto bolji, na jednog umirovljenika dolazi 1,14 zaposlenih, a za oporavak i razvoj taj bi omjer trebao biti jedan prema tri, ističe Mesarić.

Da se na području Županije ne vide naznake izlaska iz krize pokaju i podaci o broju novootvorenih i broju ugaslih tvrtki. U zadnje tri godine otvoreno je 679 novih tvrtki, ali je njih 839 ugašeno. Propadaju obrtnici, mali poduzetnici, nestaju cijele industrijske grane.

Uz to, članovi Gospodarskog vijeća Županijske HGK naglasili su kako se boje da za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju dolaze još teži dani. Upitan je opstanak Petrokemije Kutina i Rafinerije nafte Sisak, odnosno svih uz njih vezanih tvrtki i obrtnika, što će, ukoliko se obistine crni scenariji, dovesti do katastrofe i masovnog egzodusa stanovnika s ovog područja u bogatije krajeve i gradove Hrvatske, ali prije svega u inozemstvo.

Kako su naglasili, sada ne odlaze samo jedan ili dva člana neke obitelji na privremeni rad, sada odlaze cijele obitelji, zauvijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:44