DRAMA U KONCERNU

JE LI POLOŽAJ ANTE RAMLJAKA U AGROKORU DOISTA UZDRMAN Jedna od najutjecajnijih osoba iz Vijeća vjerovnika: Domaći savjetnici zaslužni su za sve dobro

 Srdjan Vrančić / CROPIX

Objavom iznosa naknada koju prima njegova bivša tvrtka Texo Management za savjetničke usluge u Agrokoru, stekao se dojam da je pozicija povjerenika Ante Ramljaka uzdrmana, a proces koji vodi “kontaminiran”. No potpredsjednica Vlade Martina Dalić je vrlo odlučno osudila pokušaje ugrožavanja procesa nagodbe. Sve dok mu podršku daje Vjerovničko vijeće, rekla je, u okviru njenih odgovornosti činit će sve da se proces dovede do kraja. A kako na cijeli slučaj gledaju u Vjerovničkom vijeću? Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vijeću, kaže da je rastužuju posljednji istupi i reakcije u javnosti.

Pozicija gospodarstva

- Zbog par političkih poena spremni su žrtvovati poziciju hrvatskog gospodarstva u budućnosti. Nitko se ne brine o smjeru u kojem ide nagodba nego se dramatizira o tome što rade i koliko zarađuju neki savjetnici - kaže. Dodaje kako je njihov angažman zakonit.

Za domaće savjetnike koje je angažirao strani konzultant AlixPartners, a to su Tomislav Matić, Branimir Bricelj i Marko Delić, Vidaković ima samo riječi hvale. U proteklih desetak mjeseci, kaže, s njima je radila svaki dan, ponekad i do dva sata u noći, na različitim tehničkim detaljima, od stabiliziranja poslovanja do isplate potraživanja. Osim toga, ističe, “oni su daleko više senzibilizirani za probleme hrvatskih dobavljača, OPG-ova i seljaka od stranaca”. A to potvrđuje i činjenicama da se s ljudima iz AlixPartnersa vidjela svega nekoliko puta.

Napravili su puno

- Sve što je dosad napravljeno, treba zahvaliti domaćoj ekipi savjetnika, a napravljeno je puno - kaže Vidaković. Pritom podsjeća da su seljaci i OPG-ovi naplatili svoja potraživanja u potpunosti, a veliki dobavljači 40 posto. Premda danas nedvojbeno podržava savjetnike koji su radili i na izradi nagodbe, u trenutku kada je ona predstavljena, javno ju je poderala.

- Bila sam revoltirana jer u tom trenutku pozicija hrvatskog gospodarstva nije bila dobra. Ali svi bi u ovom trenutku trebali biti zainteresirani da hrvatsko gospodarstvo od nagodbe ima koristi - objašnjava.

Interesne skupine

Danas su domaći dobavljači za oko 600 milijuna eura izloženi prema Agrokoru više nego prije 10 mjeseci i Vidaković smatra da nitko nema pravo dovoditi u pitanje nagodbu. A po njezinom mišljenju, interesne skupine “kojima se ljulja pod nogama” i sada vide da proces ne ide kako su htjele i “rade apsolutno sve da proces zaustave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:04