'MOGUĆA ZLOUPOTREBA VLASTI'

JE LI SMJENA MOST-ovih MINISTARA BILA PROTUUSTAVNA? GONG podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Plenkovićeve odluke

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Nevladina organizacija GONG podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti ustavnosti i zakonitosti rješenja Predsjednika Vlade Republike Hrvatske od 28. travnja 2017. godine o razrješenjima MOST-ovih ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića, ministra pravosuđa Ante Šprlje, ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića te 28. travnja i potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića.

GONG-ov prijedlog usmjeren je na tri temeljne razine. Prvi se odnosi na proceduru razrješenja ministara koja nije propisana u slučajevima kad ministar ne podnese ostavku. Drugo je činjenica da Vlada nije glasala o odlukama, tj. nije donijela odluku sukladno Zakonu o Vladi. Treća zamjerka je da saborski zastupnici nisu imali mogućnost postavljati pitanja razriješenim ministrima na tzv. aktualnom prijepodnevu čime se nije mogla ostvariti Ustavna odredba kojom Vlada odgovara Hrvatskom saboru, a Hrvatski sabor nadzire rad Vlade.

- Slijedom navedenog, GONG očekuje da Ustavni sud pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti razrješenja potpredsjednika Vlade i ministara koje je donio Predsjednik Vlade, proglasi razrješenja protuustavnima i protuzakonitima te ih ukine. Neovisno o tome, GONG očekuje Ustavni sud da reagira i pozove zakonodavca da popuni ustavno-pravne praznine koje se odnose na razrješenje ministara te se osvrne na dugi rok od 43 dana u kojima je Vlada funkcionirala bez ministara s nedostatkom legitimnosti i mogućom zloupotrebom izvršne vlasti bez kontrole Hrvatskog sabora - zaključuju iz GONG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:33