ADIO, ŠPIRO!

JE LI ŠPIRO MORAO UMRIJETI? Nema više mrcine s Marjana koja je godinama zabavljala Splićane, ustrijeljen je 8. siječnja...

 
 Čitateljica Slobodne Dalmacije

Nema marjanskoga vepra više, ustrijeljen je u noći 8. siječnja. Nije 'završio u teći', već je propisno ukopan na za to predviđenom mjestu u jednom dalmatinskom lovištu. Teren na kojem je sahranjen je dezinficiran i ograđen, kako mu ne bi mogle pristupiti druge divlje životinje, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto se Špiro nije mogao uloviti i preseliti, objašnjava Mladen Balić, predsjednika Lovačkog saveza splitsko-dalmatinske županije i direktora solinske tvrtke Lovtur, koja je i obavila uklanjanje Špira s Marjana.

- Postupali smo po naredbi Ministarstva od 20. 12. 2018., da nismo ovako postupili bili bi kažnjeni. Naime, pojavila se afrička svinjska kuga, o kojoj naši ljudi malo znaju, a vjerujte ukoliko se ta bolest pojavi na našem području u krugu od deset kilometara nestalo bi divljači potpuno. I ne samo divljači, već bi se i domaća svinja morala potamaniti - kaže Balić i dodaje:

- Po naredbi se sve divlje svinje moraju odstrijeliti s područja nelovnih površina, hvatanje i premještanje je naredbom strogo zabranjeno. Moraju se odstreliti i u lovnom području, sve do biološkog minimuma - rekao je lovac.

No, Špiro se, kao pravi Splićanin, nije predao bez borbe. Danima, tjednima, su ga lovci nastojali primamiti u zamke.

Postavili su ih na mjestima na kojima su znali da Špiro boravi, ali četiri su zamke ostale prazne. Lukavac je stari kružio oko njih, ali u njih stupio nije, kao da je znao što ga čeka...

- Po modulima smo izračunali kako mu je dob bila osam i više godina. Težio je preko 150 kilograma - rekao je Balić.

Špiro je Marjanom skitao samo noću, no kako je tu zalutao? Samo su dvije mogućnosti, otkrili su lovci za Slobodnu Dalmaciju.

Jedna je da je kao vješt plivač Špiro na zeleni poluotok stigao s Čiova, a druga kako je 2011. godine prilikom pražnjenja Zoološkog vrta – jednostavno pobjegao.

Kako bilo, Špiro je proteklih godina zabavljao Splićane, no druženju je došao kraj. Na štetu Špire, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:14