PLOVILO OD 92 METRA

Je li u Rijeci doista usidrena jahta milijardera o kojemu Putin razmišlja kao marionetskom vladaru okupirane Ukrajine?

Dio ruskih oligarha i bogataša već je odlučio poslati svoje jahte izvan luka na Mediteranu i zemalja EU

Jahta ”Royal Romance” snimljena kod Velikog Brijuna u srpnju 2020. godine

 Goran Sebelic/Cropix

- Policija radi svoj posao, redovno u okviru svojih nadlženosti. Ne mogu komentirati pisanje Novog lista jer to nije informacija koja je došla od policije.

Kratko nam je na pitanje o tome da navodno policija zbog prijetnji pojačano nadzire ruske jahte u riječkoj luci odgovorila Ankica Kolić, glasnogovornica PU primorsko-goranske.

Naime, "Novi list" je objavio da je u riječkoj luci usidrena jahta "Royal Romance" u vlasništvu milijardera Viktora Medvedčuka, bliskog Putinova prijatelja i vođe proruske opozicije u Ukrajini. Kapetan te jahte opovrgava te informacije, ali "Novom listu" nije želio otkriti tko je vlasnik. Jahta je dugačka 92 metra.

Kako su već objavili brojni europski mediji, dio ruskih oligarha i bogataša već je odlučio poslati svoje jahte izvan luka na Mediteranu i zemalja EU, a neke se kreću prema Maldivima i Crnoj Gori.

Kako smo doznali, u tri marine na dubrovačkom području u Dubrovniku, Slanom i Korčuli dvadesetak je plovila koja su uglavnom pod zastavama drugih država.

Međutim, mnoga od njih registrirana su na tvrtke, a koliko je točno na neke od ovih dana spominjanih oligarha teško je reći.

Uglavnom, policija na dubrovačkom području gdje bogati Rusi imaju vrijedne nekretnine nema nikakvih pojačanih aktivnosti niti za to, kažu upućeni, izvori ima potrebe.

- Kao što je već bilo objavlijvano, neki od ruskih oligarha poput Romana Abramoviča sa svojim su jahtama boravili u proteklih godina u nekoliko navrata u Hrvatskoj, ali i još neki. Te jahte plove uglavnom pod zastavama drugih država, u pravilu onih država koje su poznate kao porezne oaze. Teško je odgovoriti ima li i koliko jahti ruskih oligarha u Hrvatskoj. Mislim da Hrvatska u ovoj situaciji treba biti jako oprezna i da će sigurno pratiti kako će se u odnosu na imovinu ruskih oligarha postaviti druge zapadnoeuropske države - rekao nam je Jurica Gapšar, glavni urednik portala Morski.hr.

Putin kum Medvedčukovoj kćeri

Viktor Medvedčuk je čelnik ukrajinske oporbene stranke "Platforma - za život", a od lani je bio u kućnom pritvoru nakon što se našao pod optužbama da je počinio veleizdaju.

Prije nekoliko dana pojavila se informacija da je pobjegao iz kućnog pritvora, iako njegova odvjetnica to opovrgava i tvrdi da je morao napustiti trenutni smještaj zbog "prijetnji nacionalističkih skupina" te da je evakuiran na drugu "sigurnu lokaciju" u Kijevu s koje će nastaviti surađivati s organima progona.

Kćeri ovog proruskog političara Vladimir Putin je navodno kum, a u najnovijim zbivanjima povodom ruske invazije na Ukrajinu među potencijalnim čelnicima eventualne marionetske vlasti, koju bi u slučaju da okupira Ukrajinu postavila Moskva, spominjalo se i Medvedčuka. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:38