RAZLIČITO TUMAČENJE

JE LI U VREMENU PANDEMIJE SPORTSKI RIBOLOV DOZVOLJEN ILI NE? Ribiči zbunjeni: U Kutini mogu, a u Odri ne smiju prakticirati omiljenu aktivnost

Neke udruge dozvoljavaju odlazak u ribolov uz primjenu mjera socijalne distance, a druge ne jer tvrde da je nemoguće osigurati pridržavanje te mjere
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Je li u vremenu pandemije i zabrane javnog okupljanja sportski ribolov dopušten ili nije?

Odgovor na to pitanje varirat će od županije do županije, zbog čega su sportski ribiči ovih dana iznimno nervozni, a ribolovne udruge, posebno one koje su sportski ribolov privremeno suspendirale, pod paljbom brojnih nezadovoljnih članova. Poput Športske ribolovne udruge Odra Velika Gorica.

Ta je udruga, pojasnio nam je njezin predsjednik Ognjen Cahun, odluku Nacionalnog stožera o privremenoj zabrani javnog okupljanja protumačila kao da se ona odnosi i na sportski ribolov, zbog čega je na području koje ova udruga kontrolira ribičima trenutno zabranjeno uživanje u ovom sportu.

Suspenzija

- Mi smo zatražili nekoliko mišljenja, ono Nacionalnog stožera, potom mišljenje Županijskog stožera, a na kraju je stiglo i tumačenje Ministarstva poljoprivrede. Sva tri mišljenja išla su u smjeru privremenog suspendiranja sportskog ribolova, zbog čega smo te aktivnosti privremeno odlučili obustaviti - rekao je.

Ta je odluka, međutim, vrlo brzo izazvala ogorčenje članova ove udruge, posebno nakon što su se malo raspitali pa uvidjeli kako u nekim drugim dijelovima Hrvatske sportske ribolovne udruge sasvim normalno svojim članovima dopuštaju ribolov.

Jedna od njih je ŠRK Amur Petrokemija Kutina, čiji je tajnik Branko Židek Jutarnjem potvrdio kako svojim članovima dopuštaju sportski ribolov - ali uz pridržavanje mjera distanciranja.

- Mi smo shvatili da je ribolov trenutačno dopušten, međutim ribičima preporučujemo da se obavezno pridržavaju mjera socijalnog distanciranja koje je propisao Nacionalni stožer. Isto smo savjetovali i našim ribočuvarima koji odlaze u kontrole, da drže distancu i paze se - kazao je Židek.

Kutinska i velikogorička ribolovna udruga tako imaju različita tumačenja mjera što ih je propisao Nacionalni stožer, a u Odri također smatraju kako je, s obzirom na mjere i prirodu ovog sporta, praktično nemoguće u cijelosti se držati mjera socijalnog distanciranja.

- Za organizaciju sportskog ribolova potrebno je angažirati cijelu mašineriju. Uz ostalo, moramo na noge dići naše ribočuvare koji bi trebali ići među ljude, a nejasno je kako bismo mogli paziti na socijalnu distancu ribiča koji se nalaze negdje na vodi. Dodatni problem je to što naša udruga gospodari dosta velikom površinom koja uključuje nekoliko različitih općina.

Bavljenje sportskim ribolovom tako bi podrazumijevalo migracije ljudi iz mjesta prebivališta, što trenutno nije dopušteno bez propusnica - smatra Cahun, čija je udruga posljednjih dana pod pritiskom upita mnogih nezadovoljnih članova.

Ipak, čini se da odluka koju su donijeli u Odri ide u smjeru preporuke izdane na razini krovnog Hrvatskog športskog ribolovnog saveza, u kojem također smatraju da bi sportski ribolov trenutno trebalo obustaviti.

Šum u komunikaciji

- Da, doista je na razini Hrvatske i raznih udruga i regionalnih stožera nastao kaos u razumijevanju, a tome je djelomično pridonio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je dao jednu nespretnu izjavu kako je ribolov dopušten. Međutim, ministar je vjerojatno mislio na ribolov u smislu gospodarske djelatnosti. Ipak, mnogi su ribiči i udruge njegovu izjavu odlučili protumačiti kao dozvolu da se bave sportskim ribolovom i sada na razini države imamo problem - rekao je predsjednik Saveza Vladimir Sever.

Sever je stoga uime udruge u srijedu uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede, točnije Upravi za ribarstvo, kako bi ta institucija napokon izdala obvezujuće preporuke o sportskom ribolovu koje će vrijediti za cijelu zemlju. No, odgovor na pitanje treba li sportski ribolov biti suspendiran u doba pandemije nemaju niti oni. Izvjestili su nas kako su zatražili očitovanje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, no njihov odgovor do zaključenja broja nije stigao.

- Čekamo nedvosmislene službene upute - rekao je Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 13:11