BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA

JE LI VARGA JEDAN OD BANDIĆEVA 'DVA-TRI ŽETONČIĆA'? Bivši SDP-ovac kaže da ostaje nezavisan, ali doznajemo da mu se ipak nudi ulazak u Bandićev klub

Siniša Varga
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je dojučerašnji SDP-ovac Siniša Varga u petak prilikom glasanja o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma stao uz vladajuću saborsku većinu, pojačale su se glasine da taj bivši ministar zdravstva u Vladi Zorana Milanovića prelazi u saborski Klub Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.

Sam Varga jučer je za Jutarnji rekao da neće pristupiti ni jednom klubu te tvrdi da će ostati nezavisni zastupnik.

- Neću pristupiti niti jednom klubu. Glasat ću po svojoj savjesti bez obzira na to dolaze li prijedlozi od vladajućih ili od oporbe - rekao nam je Varga.

Tvrdi da nije bilo nikakvih kontakata s Milanom Bandićem.

- Ne, nismo razgovarali o tome - kratko nam je odgovorio.

Prema saznanjima Jutarnjeg lista, Vargi se ipak nudi ulazak u Bandićev Klub, čime bi se broj članova toga kluba popeo na 12.

- To je jedna od mogućnosti. Druga je, pak, da Varga bude neformalni član kao što je Željko Lacković. Lacković nije član Kluba, ali podržava Bandića, kao i vladajuću koaliciju - objašnjavaju naši sugovornici.

Žetončići

Glasine o Varginu prelasku u Bandićev saborski Klub postoje već više od dva mjeseca, a prvi kontakti s Vargom uspostavljeni su još sredinom siječnja. Tada je održano nekoliko neformalnih susreta na kojima su članovi Bandićeva Kluba obećali da će podržati neke Vargine amandmane na određene zakone.

- Već tada je bilo jasno da Varga želi napustiti SDP. I to je Bandić mogao prepoznati i da mu Varga ne kaže. Zato je Bandić već početkom veljače najavio da će mu se uskoro pridružiti novi saborski članovi - kažu naši sugovornici.

Podsjetimo, Bandić je početkom veljače na utemeljiteljskoj skupštini bjelovarsko-bilogorske županijske organizacije svoje stranke nagovijestio mogućnost novog prelaska saborskih zastupnika u njegov saborski Klub. No tada je poručio da će o tome javnost obavijestiti nakon Uskrsa.

- Trenutno nas ima 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu, no o tomu ćemo nakon Uskrsa - najavio je Bandić.

Poruka iz stranke

Sličnu najavu Bandić je imao i prije Božića 2018., kada je u intervjuu za Jutarnji list najavio da će poslije Nove godine dobiti još jednog zastupnika, ali da ne želi otkrivati njegovo ime jer “ljudima ne želi pokvariti Božić”. Trećeg siječnja ove godine objavljeno je da u Bandićev Klub prelazi Mladen Madjer koji je istupio iz HSS-a.

Varga je pak istupio iz SDP-a jer, po njegovu mišljenju, ta stranka pod sadašnjim vodstvom “više ničim ne zastupa niti promiče vrijednosti zbog kojih sam ušao u stranku i za koju su im građani davali podršku”. Iz SDP-a su mu poručili da vrati mandat, a posebno je jasan bio Željko Jovanović koji mu je rekao da je “dosta prodavanja magle i jadikovki o tome da u SDP-u nemate šansu i priliku boriti se za socijaldemokraciju” jer “statistike o radu u Saboru i za Vargu i za Anu Komparić Devčić sve govore”.

- Vargu napadaju, no nije on jedini koji tako misli. Isto su učinile i naše Milanka Opačič i Ana Komparić Devčić koje su se pronašle u našem Klubu. Vargu čekamo i vjerujemo da imamo dovoljno zajedničkih projekata na kojima možemo raditi - navode naši sugovornici iz Bandićeva Kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:50