POVIJESNA PRILIKA

Je li vrijeme da državni vrh i predstavnici Srba u Hrvatskoj obilježe Oluju u Kninu i Gruborima?

Taj bi čin pomirenja bio veći i od same suradnje Hrvata i Srba u Vladi radi osiguranja parlamentarne većine
Andrej Plenković i Milorad Pupovac
 Goran Mehkek/ Cropix

Dva i pol desetljeća nakon "Oluje", HDZ i SDSS surađuju u Vladi Andreja Plenkovića. Srbin iz Šibenika, Boris Milošević, imenovan je potpredsjednikom Vlade, a njegov sugrađanin Josip Periša, dopredsjednik Hvidre, vidi u tome "civilizacijski doseg".

Dapače, Periša objašnjava da i ne bi smjelo biti drukčije dvadeset i pet godina nakon rata, pa podsjeća na činjenicu da je i Slobodan Uzelac iz SDSS-a također bio na istoj funkciji u vrijeme Vlade Ive Sanadera, i da mu ni tada to nije smetalo, piše Slobodna Dalmacija.

Istovremeno, piše se o obilježavanju vojno-redarstvene akcije "Oluja". Svakog petog kolovoza u Hrvatskoj se slavi velika pobjeda kojom je okončan Domovinski rat, i podsjeća na ogromne žrtve koje su pri tome podnesene. Dok je ovdje svečano, dok se narod veseli, u Srbiji oplakuju izbjeglice koje su u to vrijeme napustile svoje domove u koje se dobar dio njih nikada nije i neće vratiti.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj u tom se smislu nalaze u nezavidnoj situaciji. Ne poriču da je "Olujom" uspostavljen ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj na većem dijelu njezina teritorija, niti zaboravljaju komemorirati nevine civilne žrtve koje su uglavnom stradale nakon što je akcija okončana, a psi rata došli na svoje. Takvi postupci ih čine metom onih, da ne upotrijebim neku težu riječ, nacionalistički tvrdokornijih, i sa srpske, i s hrvatske strane.

Na pitanje novinara hoće li ove godine u Kninu obilježiti "Oluju", Milorad Pupovac odgovara da će ići u Grubore, gdje se, poznato je, dogodio stravičan zločin nad srpskim civilima.

Istina, Pupovac mora biti tamo, no zašto s dopredsjednikom Vlade Miloševićem ne bi došao i na Kninsku tvrđavu, odslušao "Lijepu našu" i minutom šutnje odao počast palim braniteljima?

Ili; zašto se predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u društvu predstavnika Srba u Hrvatskoj, ne bi na isti dan naklonili nevinim žrtvama u Gruborima, i tako još jednom jasno i glasno osudili zločin iz mržnje i poslali poruku da se takvo nešto nigdje i nikad više ne smije ponoviti, piše Slobodna Dalmacija.

Ako ratni invalid, stradalnik, dapače, drugi čovjek Hvidre Periša, kaže da je civilizacijski doseg da HDZ-ovac i SDSS-ovac vode hrvatsku Vladu, ne vidim problem da državni vrh i predstavnici Srba u Hrvatskoj na Dan pobjede zajedno proslave "Oluju" u Kninu, a potom iskažu poštovanje žrtvama pobijenim iz osvete.

Taj bi čin pomirenja bio veći i od same suradnje Hrvata i Srba u Vladi radi osiguranja parlamentarne većine i pohvala iz Bruxellesa, jer bi ohrabrio sve koji se zalažu za toleranciju, međusobno uvažavanje, zajedničku sadašnjost i budućnost. A takvih, i na jednoj i na drugoj strani, nije malo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:53