NEVIĐENA MJERA IZAZVALA OGORČENE REAKCIJE

JE LI ZET UPRAVO U HRVATSKOJ LEGALIZIRAO NEPOTIZAM? Prednost pri zapošljavanju imaju djeca i supružnici njihovih radnika; BANDIĆ: To je protuustavno!

Na sastanku ZET-ovih predstavnika Sindikata vozača i prometnih radnika s Upravom postignut je dogovor da prednost pri zapošljavanju imaju djeca ili supružnici njihovih radnika.

Na zahtjev Sindikata već je zaposlen veći broj parkirača i vozača autobusa prema tom novom pravilu, piše na ZET-ovim službenim stranicama.

'Nastavljamo s pritiskom za zapošljavanje još određenog broja vozača autobusa, parkirača (kako bi parkirači koji već rade na tim poslovima mogli sukladno zahtjevu ići u promet), vozača tramvaja i drugih radnika koji su neophodni za funkcioniranje podružnice u cijelosti', stoji u objavi.

Službena objava na internetskim stranicama ZET-a

Gradonačelnik Milan Bandić je na današnjoj sjednici Gradske skupštine komentirao da je to nezakonito.

- Ja ne mogu vjerovat da je to napravljeno jer je to protuustavno. Ustavno je pravo svakoga da ravnopravno konkurira za svako mjesto i za posao. Ako su to stvarno napravili, to je neozbiljno i neodgovorno. Ne možemo to raditi. To je suludo. Ne vjerujem ja da je to to, u nevjerici je istaknuo Bandić.

Isto razmišljaju i u oporbi.

- Takav dogovor je čista diskriminacija i stavljanje nekih u povlašteni položaj. Nije referenca da ste član neke obitelji pa da možete raditi. Ta su vremena valjda iza nas, rekao je Andrija Mikulić (HDZ), dok je Davor Bernardić (SDP) dodao to da tek kada nitko ne bude privilegiran onda će grad konačno funkcionirati kako treba.

Danijela Franić iz Uprave Zagrebačkog holdinga kratko je komentirala kako prvo treba provjeriti o čemu je riječ, te nakon toga izvijestiti javnost.

- U ZET-u djeluje 12 sindikata i samo sindikat kojim predsjeda Anto Jelić je sklopio takav dogovor, odnosno legalizirao ono što drugi niz godina rade u ZET-u, tvrdi Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Dodaje da se dogovor ne odnosi na sve radnike u ZET-u već samo one koji su 'podobni i privrženi' gospodinu Jeliću.

- Zanimljivo je konstatirati da je Jelić prije deset godina zaposlio svog sina u ZET-u. Nisu samo cijele obitelji zaposlene nego cijela sela, konstatirao je Gočin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:59