SKRAĆENI RADNI TJEDAN

Jedan dan odmora više, a plaća ostaje ista? Ove dvije hrvatske tvrtke u tome su uspjele, objasnili su nam kako

Porazgovarali smo s vodećim ljudima dviju hrvatskih tvrtki koje su uvele ili planiraju uvesti četverodnevni radni tjedan

Logička matrica i Imago reklamna agencija

 Logička Matrica/Imago Reklamna Agencija

Jedan dan odmora više u radnome tjednu, a plaća ostaje ista? Ovo vam možda zvuči kao nedostižni san, no mnoge europske zemlje počele su primjenjivati četverodnevni radni tjedan u sklopu svojih reformi tržišta rada.

Osiguravateljska tvrtka Perpetual Guardian sa sjedištem na Novom Zelandu provela je probnu studiju četverodnevnog radnog tjedna. Ne samo da su njihovi zaposlenici zadržali istu razinu produktivnosti, već je također bilo prisutno poboljšanje u zadovoljstvu poslom, bolji timski rad, ravnoteža između privatnog i poslovnog života, ali i bolja odanost samoj tvrtki. Zaposlenici su također doživjeli manju razinu stresa, koji je pao s 45 na 38 posto, prenosi Fast Company.

Rezultati ove studije nisu bili toliko iznenađujući za druge zemlje, poput Norveške, Danske, Njemačke i Nizozemske, gdje zaposlenici u prosjeku rade oko 27 sati tjedno. S druge strane, Japan, zemlja poznata po svojim preopterećenim zaposlenicima, nalazi se na 20. mjestu od 35 zemalja po produktivnosti.

I Island je testirao model koji se temeljio upravo na manjem broju radnih sati tjedno. U razdoblju od 2015. do 2017. godine proveli su testove u javnom sektoru u kojima je broj radnih sati bio smanjen s 40 na 35 ili 36 sati, a plaća zaposlenika ostala je ista. Islandsko Udruženje za održivu demokraciju (Alda) izvijestilo je da je produktivnost ostala ista ili se povećala, pružene usluge nisu bile smanjene, a zaposlenici koji su sudjelovali u testovima izjavili su da im je taj model snažno utjecao na bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Rezultat ovog testiranja, kako navodi BBC, jest to da su islandski sindikati i njihove konfederacije od 2019. godine postigli trajno smanjenje radnih sati pa je 86 posto radne populacije iskoristilo ovu mogućnost rada manji broj sati ili su dobili mogućnost da to ispregovaraju sa svojim poslodavcem i iskoriste u budućnosti.

Što je s Hrvatskom?

I hrvatski poslodavci prepoznali su prednosti četverodnevnog radnog tjedna. Prva među njima bila je konzultantska kuća Logička matrica, a njihova direktorica Renata Šeperić Petak s ovom je praksom krenula još 2018. godine.

Provjerili smo je li ta odluka i dalje na snazi.

"Kada smo se odlučili za četverodnevno radno vrijeme nismo mislili da će doći do ovakvog interesa javnosti za našim modelom radnog vremena. Naš četverodnevni radni tjedan zamišljen je na sljedeći način. Prvo, odluka o korištenju četverodnevnog radnog tjedna prepuštena je zaposlenicima, a oni sami biraju hoće li koristiti taj model radnog vremena ili klasični, 5 dana u tjednu. Osobe koje se odluče koristiti četverodnevni radni tjedan, taj tjedan rade po 10 sati dnevno, odnosno ispune tjednu satnicu od 40 radnih sati. Drugo, kada znamo koliko osoba će koristiti taj model radimo raspored korištenja četverodnevnog radnog tjedna. Osoba koji koristi četverodnevni radni tjedan sama bira dan kada će ga koristiti, a to obično bude petak. Naime model smo zamislili tako da jedna osoba tjedno koristi takvu mogućnost rada. Kada napravimo cijeli krug, radimo novi raspored u kojim zaposlenici biraju kada će koristiti taj tjedan", govori nam Dominik Petak, izvršni direktor i voditelj odjela za financijske analize, pripremu i provedbu EU projekata.

Prilagođeni četverodnevni radni tjedan

"Nažalost, ne možemo uvesti opciju da svi koriste četverodnevni radni tjedan jer se u našem radu prilagođavamo i radnom vremenu naših klijenata koji uglavnom imaju klasični radni tjedan od ponedjeljaka do petaka. To je glavni razlog zašto nismo ponudili mogućnost istovremenog korištenja ovog modela svim zaposlenicima. Odluka nam je i dalje na snazi te je većina zaposlenika koristi stalno ili povremeno. Za vrijeme lockdowna i rada od kuće privremeno smo obustavili tu odluku jer nam je znatno komplicirala izvršavanje obaveza pa smo zaključili da će nam biti lakše ako ju u tim uvjetima ne koristimo. Modelom smo jako zadovoljni, imamo samo pozitivne efekte", ističe Petak.

Zaposlenici su zadržali punu plaću i beneficije kao i kod petodnevnog radnog tjedna, a jedina promjena je raspored radnih sati.

"Glavne prednosti su svakako zadovoljstvo zaposlenika koje im omogućuje bolje balansiranje privatnog i poslovnog života, a u obavljanju poslovnih obveza su brži s još većom motiviranošću. Pritom, do sada nismo uočili ili dobili povratnu informaciju od zaposlenika da postoji negativnih efekata navedene prakse. Međutim, htio bih izdvojiti kako zaposlenici ipak moraju više planirati i usklađivati radne obaveze, a u tome su prema dosadašnjem iskustvu uspješniji u odnosu na razdoblje kada nisu imali opciju četverodnevnog radnog tjedna", govori Petak i dodaje da je ova odluka pozitivno utjecala na poslovne rezultate tvrtke.

"Odluka je utjecala pozitivno na naše poslovne rezultate u više segmenata. Prvo, zaposlenici su skloniji strateškom planiranju i usklađivanju obaveza. Drugo, odmorniji su i zadovoljniji što itekako utječe na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Treće, rokove ispunjavaju znatno brže, što nam omogućuje da dostavljamo više usluga odnosno rezultata za naše klijente", objašnjava.

image

Dominik Petak i Dino Galinović, Logička matrica

Logička Matrica

Zaposlenici su zadovoljni i polovičnim uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna

S njim se slaže i zaposlenik Dino Galinović, koji u Logičkoj matrici radi na poziciji savjetnika za europske politike i projekte zaštite okoliša i održivog razvoja.

"Smatram da je praksa koja se primjenjuje u Logičkoj matrici primjer prakse koja bi trebala biti školski primjer kako treba izgledati adaptiranje uspješnih firmi u Hrvatskoj europskim, odnosno svjetskim trendovima i prilagođavanje radne okoline i kulture novonastalim situacijama u rapidno mijenjajućem svijetu. Kao osoba koja je do nedavno svoju karijeru imala u međunarodnom okruženju (diplomaciji) te radila isključivo za strance, npr. Amerikance, Kanađane ili Britance, mogu reći kako Logička matrica itekako prepoznaje potrebe svojih zaposlenika te pokazuje spremnost na razgovor o temama koje su mojoj (millennial) generaciji iznimno bitne, poput fleksibilnijeg radnog vremena. Nešto što je puno ozbiljnije shvaćeno u zapadnim zemljama i njihovim poslovnim okruženjima i kulturama", kaže nam Galinović.

Iako mu nije svaki tjedan četverodnevni radni tjedan, to mu ne predstavlja problem jer ga uvijek može dobiti kad god mu zatreba.

"Ovakve mogućnosti i praksa značajno utječu na mentalno zdravlje jer rezultiraju reduciranjem stresa vezanog uz uspješno balansiranje privatnih i poslovnih obaveza, ali ujedno i ukazuju na postojanje radne okoline koja je samosvjesna i spremna poduprijeti svoje zaposlenike s ciljem postizanja kolektivnog zadovoljstva u radnoj okolini, ali i povećanja efikasnosti i spremnosti da se preuzme odgovornost", zadovoljan je Galinović.

Navodi da ni na jedan način dinamika ureda i poslovanja nije promijenjena, a kvaliteta pružanja usluga i donošenja krajnjih rezultata ovom odlukom nije dovedena u pitanje.

"Klijenti ni na jedan način to ne mogu osjetiti, dok mi unutar tima osjećamo pozitivne rezultate i svaka osoba, kada joj je to potrebno, može dobiti četverodnevni tjedan u dogovoru s menadžerom", dodaje i ističe da stiže odraditi jednaku količinu posla.

"Dosadašnje iskustvo me naučilo da nije bitno radite li dva ili pet dana, radite li 8 ili 15 sati dnevno. Na kraju se sve svodi na tzv. 'time i efficiency management' i ako se dobro organizirate, možete sve stići. Dakako, velika prednost je što imamo snažan timski duh i uskačemo jedni drugima kada je to potrebno. Mali smo tim ljudi pa se ima osjećaj kao da je i riječ o maloj obitelji. Tu smo da podupiremo jedni druge", ističe Galinović.

"Ono što generalno mogu reći jest da bih volio da se u hrvatskoj poslovnoj kulturi više otvori mogućnost da zaposlenik može birati kada će raditi od kuće, a kada u uredu, što je itekako moguće i izvedivo, kako se i potvrdilo tijekom pandemije, a pritom se ne dovodi u pitanje efikasnost i mogućnost donošenja najboljih rezultata. Objektivno promatrajući, rad u Logičkoj matrici mi pruža i više nego dovoljno vremena i mogućnosti da se podjednako posvetim profesionalnoj karijeri i privatnom životu. I ne, nije me šefica potkupila da ovo kažem, i kažem ovo kroz smijeh i šalu, ali je uistinu tako. Jednom kada izađem iz ureda, nitko me ne kontaktira ili traži osim ako nije nešto iznimno hitno, što je sasvim u redu, osobito zbog toga što se to rijetko kada događa. Vrlo je jasno postavljena granica između profesionalnog i privatnog, što smatram pohvalnim i prijeko potrebnim za uspješno balansiranje međuljudskih odnosa u poslovnoj sferi", zaključuje Galinović.

image

Dominik Petak i Dino Galinović, Logička matrica

Logička Matrica

Imago: 'Radimo pametnije, a ne više!'

A istim putem planira krenuti i još jedna zagrebačka marketinška tvrtka. Riječ je o Imago reklamnoj agenciji, a njihov direktor Damir Ciglar poznat je po tome da se ne boji donositi kreativne i inovativne odluke.

"Imagov je posao kreativnost i inovativnost, a cilj kreativnosti i inovativnosti je učiniti stvari, život i svijet barem malo boljim nego što jest. Vjerujem da ćemo tim potezom učiniti život svih nas zaposlenika Imaga boljim, zbog čega će kreirati bolje stvari, pa samim time i bolji svijet. Ponekad je jednostavno potreban kvantni skok da se stvari promjene i poboljšaju! Petodnevni radni tjedan je konvencija, ali znatno poboljšanje (u svakom, pa i ekonomskom smislu) u odnosu na šestodnevni radni tjedan prije toga. Vjerujemo da je vrijeme za nove konvencije, a netko treba biti prvi, zar ne? A mi u Imagu se nikad nismo bojali biti prvi, pioniri i pokretači promjena! Uz to, želimo barem tri dana u tjednu duže spavati", kaže nam Damir Ciglar i napominje da je jedan od ciljeva uvođenja četverodnevnog radnog tjedna upravo zadovoljstvo zaposlenika.

"Tako dobivamo jedan dan tjedno više za ljude koji nas vesele, odmor, putovanje, hobi ili, jednostavno, bolji balans poslovnog i privatnog. A to znači manje stresa, veću motiviranost, bolje ideje, te, u konačnici, govoreći jezikom ekonomije, veću produktivnost", napominje.

image

Damir Ciglar

Privatna Arhiva

'Klijentima nije važno koliko vremena radimo za njih, nego koliko kvalitetno'

Iako je njihov posao specifičan te ovisi o njihovim brojnim klijentima, Ciglar navodi kako su reakcije klijenata bile pozitivne i pune podrške.

"Gledaju na to kao pomak ka boljim i ljudskijim poslovnim procesima. Priželjkuju da se i kod njih uvedu takve mogućnosti, iako su neki svjesni da je to teško (ali ne i nemoguće) u svim područjima poslovanja. A vjerujem da bi i oni još jedan dan rado spavali duže!

Ne vjerujem da će zbog četverodnevnog radnog tjedna otići našoj konkurenciji jer ni do sada kriterij nije bilo koliko vremena radimo za njih nego koliko kvalitetno, a cilj ovih promjena je upravo veća kreativnost, inovativnost i kvaliteta outputa agencije. Vrlo su otvoreni za novitete i smatraju nas predvodnicima dobrih ideja, kako u kampanjama tako i u organizaciji poslovanja, a mi ih, kao i uvijek, ne želimo razočarati. Vjerujem u punu podršku naših klijenata jer i sami su svjesni da se puno toga može planirati na vrijeme, a možda će naš primjer u konačnici pokrenuti i ostale na slične promjene, možda upravo i kod njih. A mi ćemo im zahvaliti razumijevanjem u situacijama kada ćemo ipak posao trebati obaviti baš u petak. Konačni cilj - radimo pametnije, a ne više", objašnjava.

image

Imago reklamna agencija

Imago

Pandemija je ideju četverodnevnog radnog tjedna učinila bližom i izvedivijom'

Budući da je pandemija koronavirusa i dalje prisutna kod nas i u svijetu, zanimalo nas je koliko je bilo izazovno donijeti ovakvu odluku baš u ovo vrijeme.

"Pandemija je upravo pokazala da smo bitno spremniji ili sposobniji nego što smo se bojali i zamisliti. Pokazala je koliko se brzo možemo prilagoditi na rad od kuće (što je prije pandemije bila više iznimka nego pravilo), koliko brzo možemo prihvatiti nove tehnologije i načine komunikacije i suradnje. I zapravo ideju četverodnevnog radnog tjedna učinila bližom i izvedivijom", objašnjava Ciglar i dodaje da su njegovi zaposlenici u početku bili u nevjerici kad im je priopćio ideju o četverodnevnom radnom tjednu.

"Početna nevjerica je bila uzrokovana strahom da će naš vrt koji uzgajamo u Imagu uvenuti, jer nas neće biti jedan dan više, kao i da će se četveronožni ljubimci koje možemo dovoditi u urede družiti jedan dan manje. No, kad smo im objasnili da vrt neće uvenuti, a oni će s ljubimcima moći u park po suncu, kao i da, unatoč 20% smanjenju broja radnih dana plaće ostaju iste, odluka je bila prihvaćena s oduševljenjem", veselo zaključuje Damir Ciglar, koji se nada da će se ova ideja preliti i na druge agencije i klijente koji će slijediti njihov primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:50