PRIPREME ZA SAKRAMENT

JEDAN DIO ŽUPA IPAK ODLUČIO ODRŽATI KRIZME U SRPNJU Rodtielji nisu oduševljeni iznenadnom odlukom: 'Neki su kumovi tada na godišnjem'

Prije nekoliko dana roditelji djece koja pripadaju župi u zagrebačkom Stenjevcu dobili su obavijest da će im djeca primiti sakrament 4. srpnja
kardinal Josip Bozanić
 Mario Pusic / CROPIX

Neobična školska godina, počevši od štrajka prosvjetara do koronavirusa, u više je navrata u najmanju ruku držala zbunjenima i djecu i roditelje. Zbog neizvjesne situacije oko epidemioloških mjera među ostalim je bilo odlučeno da se sakramenti prve svete pričesti i krizme neće održavati do jeseni ili sljedeće godine.

Međutim, prije nekoliko dana roditelji djece koja pripadaju župi Uznesenja Blažene Bogorodice Djevice Marije u Stenjevcu dobili su obavijest da će im djeca primiti sakrament 4. srpnja.

- Do sada nije bilo govora o tome. Bilo je rečeno da će se djeca krizmati od rujna nadalje, tako da je ovo došlo iznenada. Roditelji sada imaju problem. Primjerice, neki kumovi su u to vrijeme na godišnjem. Osim toga, tada je već školska godina završena i svi koji imaju mogućnost već će biti izvan Zagreba - kaže nam majka jedne krizmanice.

Bliski kontakt

Naime, s obzirom na poboljšanje situacije s virusom, uz pridržavanje epidemioloških mjera, već su se održale pričesti. No, krizme su se odgodile jer taj sakrament predviđa bliski kontakt, i to kumovu ruku na ramenu krizmanika te dodir po čelu od djelitelja sakramenta.

Upravo je kardinal Josip Bozanić 7. svibnja na sastanku s dekanima dogovorio da se ovogodišnje slavlje svete potvrde programira za jesen, i to počevši od rujna.

Ipak, s obzirom na situaciju Bozanić je dao mogućnost da u župama u kojima su kandidati za krizmu pripremljeni za primanje sakramenta, a za ljetnih mjeseci ostaju u župi, uz napisanu suglasnost roditelja krizmanika župnici mogu, ako to ocjene uputnim, dogovoriti slavlje svete potvrde, dakako uz prethodnu suglasnost Nadbiskupskog duhovnog stola.

Glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić potvrdio je da će se u Zagrebu održati krizme, no samo u nekolicini župa.

- Riječ je o oko deset župa, što je minimalno u odnosu na 200, koliko ih ima. Odlučilo se prema mogućnostima, a većina je zaključila da je bolje to slavlje ostaviti za jesen - kaže Puškarić.

Pojašnjava i da se svi oni koji su se odlučili za održavanje krizme moraju pridržavati svih epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi.

Čudna godina

Župnik iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista iz Utrina Ivica Šturlić kaže da su se oni odlučili za jesen.

- Smatrali smo da će u srpnju biti teško organizirati krizme jer je tada školska godina već završena. To bi možda stvorilo problem i roditeljima zbog organizacije i godišnjih odmora - kaže velečasni Šturlić i dodaje da imaju nekoliko datuma predviđenih za jesen, koje moraju prijaviti Nadbiskupiji kako bi se potvrdili termini.

- Koliko znam, sve župe u našem okruženju, osim jedne, su se odlučile za jesen - zaključuje Šturlić.

Istu odluku donijeli su i u župi Kraljice svete Krunice na Ravnicama te u župi sv. Mihaela Arkanđela u zagrebačkoj Dubravi.

- Nemamo još točan datum, ali do rujna krizmi sigurno neće biti - kažu nam.

Kako doznajemo, u Stenjevcu će se krizmati većina jer roditelji žele da djeca sakrament prime u društvu svojih prijatelja.

- Nekako ćemo se snaći. I pričest nam je bila prošli vikend nenadano, tako je i s krizmom. Cijela godina je čudna - kaže jedna mama.

Epidemiološke mjere: Križić na čelu će se davati vaticom

Svi oni koji su se ipak odlučili za održavanje krizme početkom srpnja moraju se pridržavati svih epidemioloških mjera prema preporukama stručnjaka. Tako će, primjerice, djelitelj sakramenta križić na čelu s posvećenim uljem krizmaniku dati vaticom, koju će mijenjati za svakog primatelja sakramenta ili će nakon svakog davanja sakramenta djelitelj napraviti purifikaciju, odnosno čišćenje i dezinfekciju prsta. Također, krizmani kum će čim više ispružiti ruku koju drži na ramenu svoga krizmanika, a mjere razmaka od metar i pol i dalje su na snazi. Naravno, one ne uključuju obiteljske kontakte, koji ionako provode zajedničko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:11