SKANDALI U GLAVAŠEVOJ STRANCI

Jedan HDSSB-ovac si isplatio milijun za prekovremene i stimulaciju, drugi u restoranima potrošio milijun i pol!

- Pokuca li mi DORH na vrata, mnogi neće mirno spavati - zaprijetio je u krugu najbližih prijatelja donedavni ravnatelj osječkog Zavoda za javno zdravstvo i istaknuti član HDSSB -a Stjepan Rudan nakon što je otkriveno da je u samo dvije godine za troškove reprezentacije potrošio oko 1,5 milijuna kuna.

Informacija o Rudanovoj rastrošnosti šokirala je javnost i u nezgodan položaj dovela Vladimira Šišljagića, osječko-baranjskog župana i predsjednika HDSSB-a.

Zavod za javno zdravstvo, naime, u vlasništvu je Osječko-baranjske županije. No Rudan nije radio sam, a da je o svemu morao znati vrh HDSSB-a više je nego očito: predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo bio je Marko Bagarić, rizničar HDSSB-a. Upućeni vjeruju da Rudan nije mogao tijekom dvije godine, svakog dana, uključujući subote i nedjelje, na ručkove i večere potrošiti 2500 kuna, te da je najveći dio novca potrošen za potrebe stranke.

Sanacija štete

Da je HDSSB znao kako se krčmi novac u Zavodu za javno zdravstvo pokazuje i to što su Rudana, neposredno prije nego što je afera pukla, diskretno uklonili na mjesto šefa računovodstva u osječkom Ukopu, tvrtki u vlasništvu Grada Osijek. Na Rudanovo mjesto doveden je Zlatko Pandžić, rođak Branimira Glavaša .

Šišljagić je prošlog četvrtka panično sazvao sjednicu HDSSB-ovih vijećnika da bi ih uvjerio da stranka ni on o Rudanovoj rastrošnosti ništa nisu znali. Afera je za HDSSB još neugodnija zato što su potkraj prošle godine s čela osječkog Doma zdravlja - također ustanove u vlasništvu Osječko-baranjske županije - bili prisiljeni maknuti svog istaknutog člana Rudiku Gmajnića. On si je tijekom nekoliko posljednjih godina na račun stimulacije i prekovremenih sati, koje je sam odobravao, isplatio više od milijun kuna. Do smjene Gmajnića došlo je tek nakon inspekcijskog nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Suočenim s podacima o zloupotrebi položaja u Domu zdravlja, župan Šišljagić protiv njega je podnio kaznenu prijavu i tu se šteta za stranku nastojala svesti na najmanju moguću mjeru. Za novog ravnatelja Doma zdravlja postavljen je dotadašnji predsjednik Upravnog vijeća!

Snažani udarci stranci

- Šišljagić je, da bi bio uvjerljiviji, na sjednicu pozvao i županijsku revizorku kako bi i ona potvrdila da se o enormnom trošenju HDSSB-ovih direktora ništa nije znalo - kaže HDSSB-ov vijećnik.

Dvije neugodne afere snažno su potresle stranku jer su se poklopile s početkom kampanje za lokalne izbore. Čelništvu HDSSB-a sada će biti teško objasniti da u toj stranci ne caruje kriminal, a postupke svojih članova neće, kao u nekim drugim prilikama, moći objašnjavati političkim progonom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:16