BRANKO SMERDEL

Jedan od autora hrvatskog Ustava: ‘Bijesan sam! Sjetite se Grbinove teorije iz 2013.‘

Smerdel je zapravo komentirao izjavu Peđe Grbina o tome kako nitko ne može volju naroda dovoditi u pitanje

 Branko Smerdel, fotografiran u prostorijama fakulteta.
 

 Boris Kovacev/cropix/Cropix

"Podsjećam: Peđa Grbin je 2013. proslavio ‘ako prođe - prođe‘ "teorijom" kako je volja SABORA iznad volje NARODA. A volja premijera Milanovića iznad Ustava!! Radilo se o referendumu o ustavnoj definiciji braka, koju je premijer htio zabraniti! Gdje su granice te vrste manipuliranja ustavnim odredbama" napisao je danas na svojem Facebook profilu Branko Smerdel, jedan od najcjenjenijih stručnjaka za tumačenje Ustava i koji je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. Napisao je i da se osjeća bijesno.

Smerdel je time zapravo komentirao na izjavu Peđe Grbina o tome kako nitko ne može volju naroda dovoditi u pitanje, tj. njihovu volju izraženu preko saborskih zastupnika, koji su izabrani tom voljom naroda.

- Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti i toga smo se držali, jer poštujemo institucije. Ovo što su napravili je sramota, ispod svake razine. Ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to za koga su ljudi glasali, da oni mogu, zato što im se hoće, promijeniti. Kad sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti. Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: Jedini premijer smije biti Plenković. Poručujem im - neće vam proći" - kazao je jučer Grbin.

Prije jedanaest godina, pak, a na što podsjeća Smerdel, Grbin je izjavio kako odredbe Ustava trebaju biti najvažnije.

- Kao zastupnik imam neobvezujući mandat i kada dođe trenutak glasovanja o odluci o raspisivanju referenduma imam pravo odlučiti onako kako smatram da je bitno i procijeniti između različitih odredbi Ustava koje smatram prečim. Moj stav je da je ovo nešto o čemu se na referendumu ne može odlučivati. Radi se o ljudskim pravima, o glavi trećoj Ustava. O smanjivanju ljudskih prava koja su definirana u Ustavu ne može se odlučivati na referendumu - kazao je Grbin 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:57