RUS NA UDARU PULJANA

Jedan od naših najluksuznijih hotela i restorana ne isplaćuje svoje radnike: ‘Ovo je divlji zapad‘

Viktorov je proglašen počasnim građaninom Pule, lani je donirao bolnicu, a još 2016. gradu je poklonio dječje igralište do resorta

Nikolaj Viktorov i Ribarska koliba

 Goran Šebelić I Srećko Niketić/Cropix

Već dva mjeseca nisu primili plaću, a o plaćanju i do 300 sati prekovremenih ove sezone da i ne govorimo. To muči 23 djelatnika luksuznog resorta i restorana Ribarska koliba u Puli, koji je ove godine dobio i Michelinovu oznaku Michelin Plate.

Oni ne žele zbog straha od otkaza sa svojim imenom i prezimenom izaći u javnost, no činjenica je da su svog poslodavca, koji je ni više ni manje nego Nikolaj Viktorov, počasni građanin grada Pule i veliki donator pulske Opće bolnice, prijavili inspekciji rada. No, obeshrabrila ih je pak izjava same inspekcije, da će doći u inspekcijski nadzor kada dođu na red.

- Radnici se još nisu odlučili za tužbe, a plaće im nisu isplaćene za listopad i studeni. Tu je i 300 prekovremenih sati ove sezone kada je restoran Ribarska koliba radio kao lud. Tih 23 zaposlenih zaposleno je na određeni vrijeme, dok je za dvoje ljudi koji su zaposleni na neodređeno isplaćena plaća. Također, poslodavac je platio državi njena davanja, ali to nije napravio i kada je u pitanju plaća radnicima. Oni su sve to prijavili inspekciji rada koja im je odgovorila da će se time baviti kada dođu na red. Ovo je zbilja divlji zapad, kazao nam je jedan pulski odvjetnik kojemu su se javili ogorčeni radnici. Oni nisu sindikalno udruženi, pa o njihovom problemu ne zna ništa jedna od najaktivnijih sindikata u Istri – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, ali se ne čude da se tako nešto događa.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su nam da je prijava podnesena, ali nisu rekli kada će u nadzor i što će poduzeti.

- Državni inspektorat u prosinca 2021. godine zaprimio je predstavke koje se odnose na navode iz Vašega upita. Slijedom navedenoga iste su uvrštene u Operativni plan nadzora, odgovorili su iz Državnog inspektorata. U samoj tvrtki Arenaturist Ribarska koliba koja vodi resort, rekli su nam da su upit zaprimili, da će nam odgovoriti, no nakon toga od njih ni traga ni glasa. Tek su nam kazali da oni nisu zaduženi za izjave, niti su nas spojili s osobom koja to jest – ruski vlasnik tvrtke Viktorov koji jedini očito zna kada će platiti radnike i zašto im plaće kasne.

Inače, prema podacima iz Poslovne Hrvatske ta je tvrtka 2020. ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 4,1 milijun kuna što je za 4, 4 milijuna kuna manje nego 2019. godine. Prema njihovim podacima tvrtka je u zadnje dvije godine poslovala s gubitkom te je čak 2020. smanjila broj zaposlenika na njih 19. No, zbog odlične sezone ove godine, očito je broj opet povećan. Pitanje je kakvi su bili prihodi i jesu li oni pokrili manjak.

U svakom slučaju zanimljivo je da jedan od najluksuznijih hotela i restorana u Puli koji ima pozamašne cijene i još k tome Michelinovu preporuku ne plaća svoje radnike za odrađeni posao.

Tim više što su baš ove godine najavili svoju veliku investiciju proširenja hotela preko puta restorana. Novi dio hotela, a cilja se na pet zvjezdica, bi trebao imati podrum i dva kata s ravnim krovom na kojem će biti brojni sadržaji. Također, planiraju izgradnju kongresne dvorane za najmanje 50 ljudi. Sve je to najavljeno početkom ove godine.

Baš zbog te investicije Grad Pula je 2018. dao toj tvrtki pravo parkiralište na gradskom zemljištu kraj resorta. Tu su o svoj trošak izgradili 40 parkirnih mjesta. Ta se tema povlačila i po medijima u predizbornoj kampanji za istarskog župana kada je tadašnji kandidat za župana Danijel Ferić s liste SDP-a optužio svog protukandidata IDS-ovog Borisa Miletića, koji je u međuvremenu postao istarski župan, za pogodovanje privatnom kapitalu.

Isto tako, Viktorov je još 2014. godine proglašen počasnim građaninom Pule, lani je donirao bolnicu skupim ultrazvučnim uređajem za trudnice, a još 2016. gradu je poklonio dječje igralište do resorta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:36