ISKRENI SUNIL

Jedan od vođa Nepalaca otkrio kako je saznao za Hrvatsku: ‘Ovdje je vrlo skupo, evo koliku plaću trebamo!‘

Kaže da su, osim nalaženja adekvatnog posla, najveći problemi Nepalaca ovdje jezik, skupoća i - hladnoća!

Prosvjed radnika Drava International nakon velikog požara u krugu tvrtke u znak podrške vlasniku tvornice Zvonku Bedeu. Potporu su mu dali i radnici iz Nepala. Sunil Bam nekad je također radio u toj firmi, a sada kaže da je tamo zaposleno čak 170 njegovih sunarodnjaka

 Vlado Kos/Cropix

Sunil Bam, dopredsjednik udruge Nepalaca, gostovao je na N1 gdje je komentirao život svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj.

Bam kaže kako je u Hrvatsku došao zbog boljeg života i više novca te da je tražio sigurnu zemlju. “Tijekom Svjetskog prvenstva 2018. izguglao sam Hrvatsku, odabrao je i došao 2019. Proces je bio pomalo dugačak, a nije ni jeftin”, rekao je,

U Nepalu je bio učitelj u osnovnoj školi gdje je predavao nepalski jezik. “Nepal nije baš razvijena zemlja i nema puno prilika za zaposlenje. Htio sam zarađivati više”, rekao je.

Otkrio je da uzdržava veliku obitelj od 15 članova. “Kada samo došao u Hrvatsku radio sam u blizini Gospića na jednom poljoprivrednom gospodarstvu i nikad nisam iskusio takvu hladnoću te sam se preselio u Osijek. Radio sam za tvrtku Drava International i tamo je sada 170 Nepalaca, a kada sam stigao bilo ih je tek nekoliko. Sada sam u Zagrebu i radim u jednom nepalskom restoranu. Vlasnik je podrijetlom blizu mog sela, pa to olakšava stvari”, objasnio je Bam.

Kaže kako su prošle godine osnovali udrugu, a najveći problem im predstavlja pronaći stalni posao trejer su mnogi došli kao sezonski radnici i nakon sezone ostali bez posla. “Mnogi Nepalcima je prilikom dolaska na aerodrom rečeno da su njihove vize poništene i deportirali su ih. To je pogreška tvrtke koja im je omogućila da dođu i na temelju čega su dobili vizu. Cijeli proces traje par mjeseci i to je dugo”, rekao je.

Smatra da su najveći problemi Nepalaca u Hrvatskoj jezik i klima: “Na većim visinama u Nepalu je hladno, ali ondje gdje živimo je puno toplije”, dodao je.

“Mnoge su tvrtke dobre, ali neke samo tjeraju radnike da rade, a da im ne daju plaću, papire, dokumente i ne pružaju im kvalitetan smještaj, ali to su samo neke tvrtke. U kontaktu sam s mnogim Nepalcima i puno je pozitivnih primjera, ali neki i nisu takvi. Onda povezujemo takve ljude s vlastima i upućujemo ih u njihova prava, a i organiziramo im nastavu jezika u suradnji sa Centrom mirovnih studija”, naveo je.

Misli da je situacija puno bolja nego kada je on došao u Hrvatsku. “Neki koji su tek došli se boje, pa se ne žale. Boje se da ne ostanu bez posla”, tvrdi Bam.

Kaže kako je zadovoljan ovdje te da planira dugo ostati. “Hrvatska je skuplja nego Nepal, mi bismo htjeli plaću od oko 1000 eura ako moramo plaćati smještaj i hranu. Zapravo je vrlo skupo”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. prosinac 2023 10:35