‘DOSTA JE HAJKE‘

Jedan šef Patologije: ‘I nama se dogodi da leš kratko bude na podu, gdje da ga stavim - u ured?!‘

‘Nitko pokojnike ne drži mjesec dana na podu, niti tjedan dana, nego možda sat, dva u nuždi‘, kaže dr.sc. Božo Krušlin

Zgrada Vinogradske bolnice

 Goran Mehkek/Cropix

Predstojnik Zavoda za patologiju KBC Sestara Milosrdnica, dr.sc. Božo Krušlin, baš je u vrijeme našeg ulaska u njegov ured završavao mail predsjedniku Društva hrvatskih patologa i sudskih medicinara, profesoru Svenu Seiwertu. Sugerira mu da bi bilo dobro kad bi izašao pred novinare i u ime kliničkih patologa dao izjavu da se slučajevi poput sada aktualnog oko držanja pokojnika na podu mrtvačnice u susjednoj bolnici na Svetom Duhu – mogu dogoditi i događaju se u iznimnim situacijama i da zbog toga ne treba ljude staviti na križ.

- Gledajte, da vam prenesem naša iskustva. Ovu hajku protiv Sv. Duha treba zaustaviti iz vrlo jednostavnog razloga. Jer imamo frižidere u koje stane osam pokojnika, a jedno nam je mjesto zauzeto jer je pokojnica unutra nekoliko mjeseci, čeka da ju kao socijalni slučaj preuzme Grad Zagreb. Preko produženog vikenda u vrijeme covida znali smo imati i 20 pokojnika i nije isključeno da nemamo kud s njima. U slučaju da nema dovoljno mjesta, bit će na podu. Sada to izbjegavamo jer smo uspjeli nabaviti kolica pa ih stavljamo na njih. Na sudskoj medicini, osobito sada, kad su u kontejnerima, može se dogoditi da pokojnici budu u nekom trenutku, vrlo kratko na podu, dok se ne stvori mjesto za njih. Dakle, takve se situacije mogu dogoditi. Ako nemate mjesta, ustvrdio je Krušlin.

- Nitko pokojnike ne drži mjesec dana na podu, niti tjedan dana, nego možda sat, dva u nuždi. Ako nemate mjesta, a mi smo za vrijeme korone imali po 25 pokojnika, a osam hladnjaka.. Imate tri stola za obdukciju na koje ih možete staviti, određen broj kolica i to je to. Gdje da ih stavimo? Kod mene u sobu? Dakle, u iznimnim se situacijama to može dogoditi, ali čim se stvori prostor, to se rješava. Kapacitet nam je ograničen. I kod nas se dogodilo što i na Svetom Duhu. Zato zovemo pogrebnike da što prije dođu po njih, a bilo je to vrijeme kad je i na Mirogoju, Miroševcu bilo sve puno, nisu ni oni imali kamo s njima – rekao je za Jutarnji profesor Krušlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:37