MIRJANA HRUŠKAR

Jedina žena kandidatkinja za funkciju rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavila program

Šest godina sam provela na rektoratu i imam dovoljno kompetencija, poručila je u televizijskoj emisiji

Prof.dr.sc. Mirjana Hruškar

 Marko Todorov/Cropix

U emisiji Točka na tjedan N1 Televizije svoj program u utrci za rektorsku poziciju predstavila je Mirjana Hruškar, jedina žena među četvero kandidata za nasljednika Damira Borasa.

Programi kandidati mogu izgledati slično, govori Hruškar, budući da su svi kandidati koncentrirani na područja na kojima treba raditi i na to kako poboljšati napredak Sveučilišta. Smatra da su metodologija postizanja ciljeva i sam cilj ipak različiti. “Šest godina sam provela na rektoratu i imam dovoljno kompetencija kako bih ponudila bolje i kvalitetnije Sveučilište”, rekla je.

Na pitanje je li ključno tko će ponuditi odmak od Borasa i proteklih osam godina, odgovorila je:

“Smatram da se trebamo okrenuti budućnosti i tražiti put kako Sveučilište podići na novu ljestvicu i ponuditi okruženje studentima u kojem će oni željeti studirati.”

Kaže da je pisanje programa vizija u budućnost i u programu se ne treba vraćati u prošlost. “Došla sam godinu dana nakon što je imenovana uprava rektora Borasa. Dogovor je bio da se određene stvari pomaknu s mrtve točke u području sustava upravljanja kvalitetom. Kad sam vidjela da stvari ne idu u tom smjeru odlučila sam otići. Prostora ima jako puno, i posla ima jako puno”, navela je Marijana Hruškar.

“Za naše Sveučilište krucijalna je sveučilišna kultura kvalitete. Moramo ju živjeti, njegovati i provući kroz sve procese”, dodala je,

Smatra da Sveučilište mora biti servis svojim sastavnicama – razgovarati s Ministarstvom, napraviti ravnomjernu raspodjelu sredstava.

“U akademskoj zajednici nema mjesta trgovini”, kaže i dodaje: “Smatram da su programi ti o kojima ćemo razgovarati, a pitanja i odgovori dat će smjer Sveučilišta, dok će Senat odlučiti o kandidatu. Moramo raditi na tome da toga nema i studentima ponuditi novo Sveučilište”, kazala je.

Upitana za slučaj doktorata HDZ-ovog Vice Mihanovića, rekla je za N1 kako ne zna proceduru na osječkom Sveučilištu.

“Na zagrebačkom Sveučilištu postoje procedure i puno razina. Doktorski rad je kruna i smatram da kandidat i svi uključeni u proces moraju voditi računa o svemu tome. Obranjeni doktorski rad ne može se ispravljati”, rekla je.

Istaknula je da časnoj funkciji rektora nema mjesta privilegijama. “Rektor dolazi služiti akademskoj zajednici”, dodala je kandidatkinja za nasljednicu Damira Borasa.

Dotaknula se i počasnih doktorata, koje je Boras dodijelio i Milanu Bandiću. “Na Sveučilištu u Zagrebu dodijeljeno je sto počasnih doktorata. O tome odlučuje Senat. Procedura za oduzimanje ne postoji”, rekla je Hruškar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 01:29