NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

JEDINI VATROGASAC KOJI JE PREŽIVIO KORNATSKU TRAGEDIJU NAPOKON DOČEKAO PRAVDU Sud u Zagrebu konačno odlučio koliku odštetu država mora platiti Lučiću

Prema nepravomoćnoj presudi, država i grad Šibenik moraju mu solidarno isplatiti preko 2,9 milijuna kuna odštete. Ujedno mu moraju mjesečno isplaćivati dvije rente od 1500 kuna za medicinske preparate i prehranu te 4500 kuna za tuđu pomoć i njegu. A u konačnici mu moraju nadoknaditi i 617 tisuća sudskih troškova
Frane Lučić
 Nikša Stipaničev / CROPIX / CROPIX

Čak 11 i pol godina od kornatske tragedije jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, mladić naruženog tijela i bez svih deset prstiju na rukama, ne pronalazi duševni mir. Jer za razliku od obitelji poginulih Franinih kolega vatrogasaca, kojima je država isplatila oko 15 milijuna kuna, preživjeli Frane je doslovno ispao s liste obeštećenja pa se neumorno, sam, "povlači" po sudovima u borbi za pravdu.

U ponovljenom postupku na zagrebačkom Općinskom radnom sudu za naknadu štete koju potražuje od Republike Hrvatske i Grada Šibenika, bivši pripadnik DVD Tisno Lučić djelomično je dobio spor. Prema nepravomoćnoj presudi, država i grad Šibenik moraju mu solidarno isplatiti preko 2,9 milijuna kuna odštete. Ujedno mu moraju mjesečno isplaćivati dvije rente od 1500 kuna za medicinske preparate i prehranu te 4500 kuna za tuđu pomoć i njegu. A u konačnici mu moraju nadoknaditi i 617 tisuća sudskih troškova.

Riječ je o, podsjetimo, ponovljenom postupku zbog pretrpljenih teških ozljeda od požara, a prvu je tužbu sud odbio smatrajući kako za Lučićevu tragediju ne mogu odgovarati država i Šibenik. No, drugostupanjski sud je tu odluku ukinuo i naložio ponovljeni postupak.

Zastupnici Grada Šibenika i države suglasili su se s tvrdnjama da je cijena sata njege koju Lučić treba primati 25 kuna, no sporna im je bila cijena medikamenata koje mu trebaju za njegu strahovitih opeklina koje je zadobio nesebično gaseći požar na Kornatu.

- Svaki dolazak u sudnicu mi je iznimno težak, depresivan. Danima nakon toga ne mogu doći k sebi. Gorčina samog događaja u kojem sam izgubio zdravlje i prijatelje, kao i samo prisjećanje na tu nevolju iznova me bacaju u tešku depresiju koja se ponekad čini kao da nema kraja - izjavio je ogorčeni Frane Lučić za Jutarnji u lipnju 2018. godine.

Jedino kad su izbori, rekao nam je tada njegov odvjetnik Šime Savić, “onda Lučiću u Tisno dođu premijeri, slikaju se i odu dalje svojim putem, a Frane ostaje sam u svome beznađu, bez novca i na rubu egzistencije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:33