TOMISLAV ŽIGMANOV U 'NU2'

JEDINI ZASTUPNIK HRVATA U SRPSKOJ SKUPŠTINI 'Vučićev posjet Hrvatskoj je više nego potreban, stanje je neodrživo. Da sam ja Vučić, ispričao bih se'

 HRT

Uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb gost emisije 'Nedjeljom u dva' bio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov. Govoreći o problemima Hrvata u susjednoj državi, rekao je da su najsiromašiniji Hrvati na svijetu oni u Vojvodini, kao i da bi se on, da je Vučić, ispričao za štetu u ratu. Ova vlast je, kaže također, napravila iskorak za Hrvate u Vojvodini, prenosi HRT.

Kaže da se odnos službene vlasti prema hrvatskoj zajednici u Vojvodini ogleda između ostalog u situaciji službene proslave na koju nitko nije došao od delegacije iz Beograda. Na pitanje 'kinji' li netko Hrvate u Subotici, odnosno Vojvodini, kaže da su Hrvati tamo objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku, kao i da su objekti prešućivanja.

Ipak, smatra da je Vučićev posjet Hrvatskoj više nego potreban jer neodrživo je po njemu da dvije susjedne zemlje, s istim ciljevima, ne surađuju na rješavanju otvorenih problema, kao ni izravnu komunikaciju na najvišim razinama.

Komentirajući izjave pojedinih političara koji dolaze iz liberalnih krugova, a koji su protiv dolaska Vučića u Hrvatsku, rekao je da se boji kako u njihovim promišljanjima vjerojatno nisu bili Hrvati u Vojvodini.

- Iz naše pozicije, ovo se trebalo dogoditi nakon što je predsjednik Republike izabran - kaže.

Na pitanje treba li Vučićeva isprika biti uvjet za njegov dolazak u Hrvatsku kazao je:

- Da sam na njegovom mjestu, ja bih to učinio - kaže Žigmanov.

- Mislim da je isprika za određenu vrstu čina, bez obzira kako je kvalificirali, za koje se smatra da su nanosili u određenom trenutku štete, jest najmanje što se može očekivati - dodao je.

Žigmanov kaže i da Hrvati u Vojvodini, otkako je Vučić postao predsjednik Srpske napredne stranke, premijer i predsjednik Republike, nikada nisu imali bilateralni susret s njim. Upitan misli li da je Vučić, koji nekada jest bio velikosrbin, promijenio svoj svjetonazor i može li se danas iz njegovih izjava iščitati da on okružje drukčije promišlja, Žigmanov odgovara: - On je sigurno političar koji je evoluirao i to se vidi iz njegova angažmana u proteklih nekoliko godina. Od jednog euroskeptika, nekoga tko je bio sumnjičav prema onome što se događa na planu europskih integracija, on je danas postao političar, lider zemlje koju vodi u Europsku uniju.

Pomake vidi i u Vučićevom promišljanju rata kao načina rješavanja problema. Vučić više nema, kaže, tu vrstu diskursa, u tom smislu misli da ga se treba promatrati kao političara koji je napredovao. Je li on to učinio iz iskrenog uvjerenja, to je - kaže - pitanje za njega.

Žigmanov za Vučića kaže i da ima moć oko utjecaja na slobodu medija. Nedopustivim smatra da država kaže da Bunjevci nisu Hrvati.

- Ja sam Bunjevac i Hrvat, slobodan i liberalan, kaže za sebe, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:27