MOĆNI MINISTRI

Jedino Kalmeta i Milinović imaju bazu glasača za preuzimanje HDZ-a

Imaju li najave nekih ministara da su spremni preuzeti HDZ stvarnu podlogu i u bazi glasača
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Ako bi glavni kriterij bio lokalni uspjeh, onda su Božidar Kalmeta i Darko Milinović uistinu jedini iz HDZ-a koji bi mogli postati novi šefovi te stranke. Obojica, naime, svoj utjecaj i moć u HDZ-u duguju izbornim uspjesima. I dok Kalmeta nerado otkriva svoje namjere, nedavni intervju ministra zdravstva i potpredsjednika Vlade Darka Milinovića iz kojeg se moglo iščitati da je spreman preuzeti stranku unio je nemir u redove HDZ-a. Iako čelništvo stranke nije dobro prihvatilo njegove najave, Milinović, doznajemo, ne mora strahovati zbog mogućih sankcija.

Mali utjecaj u stranci

No, kakav je uistinu odnos snaga među vodećim HDZ-ovcima?

Pogledaju li se rezultati posljednjih parlamentarnih izbora, jasno je zašto ministar Kalmeta slovi kao jedan od najmoćnijih stranačkih ljudi. Upravo su on i Milinović zajedno osvojili deset mandata u 9. izbornoj jedinici. Na lokalnim izborima 2009. Kalmeta je u Zadarskoj županiji osvojio 63,30 posto glasova, dok je Milinović u Ličko-senjskoj županiji gotovo dosegnuo brojku od 70 posto. Zato je i premijerka odustala od njegove već najavljenje smjene.

Dobre rezultate HDZ-u je donio i sadašnji ministar obrane Branko Vukelić sa 48 posto osvojenih glasova. Vukelić još ima jaku izbornu bazu, ali i velikih problema sa korupcijskim skandalima koje ga prate. Njegov utjecaj u stranci, što nije neka tajna, ipak nije velik a premijerka Kosor vreba priliku da ga se riješi bez velikih potresa unutar stranke.

U Šibensko-kninskoj županiji nositelj HDZ-ove liste Ante Kulušić na lokalnim izborima prošle godine osvojio je 35,63 posto glasovaPrije nešto više od pola godine stranka ga je nagradila tako što je kooptiran u njeno Predsjedništvo. No, unatoč uspjesima, Kulušića malo tko doživljava kao političara nacionalnog ranga.Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kao nositelj liste u Dubrovačkoj županiji je 2009. osvojio 46,65 posto glasova.

Potukla Vlahušića

Iako je HDZ izgubio Dubrovnik, u zadnje vrijeme Dubravka Šuica vraća se u igru. Naime, prema rezultatima izbora za mjesne odbore, Šuica je osvojila 129 mandata naspram koalicije Andre Vlahušića koja je dobila tek 38 mandata.

Osim ovih HDZ-ovih “utvrda”, stanje u ostalim županijama ne ide na ruku vladajućoj stranci. Tako je, primjerice, nakon odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera Split ostao bez značajnijeg HDZ-ova kadra. Osijeku, pak, nije pomoglo ni to što je to grad jednog od najutjecajnijih HDZ-ovaca, potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Tamo priču ipak vodi HDSSB Branimira Glavaša.

HDZ nema važne kadrove ni u Puli i Rijeci. Primjerice, u Istarskoj županiji, gdje je na izborima 2009. nositelj liste bio Lino Červar, HDZ je dobio samo 10,87 posto glasova.

Nema nasljednika

U Primorsko-goranskoj županiji osvojeni postotak iznosio je 26,43 posto. Uz sve to HDZ nije uspio nametnuti nikoga od svojih mlađih kadrova.

Ni Jandroković ni Mesić nisu uspjeli

Grad Zagreb za HDZ je ipak najbolnija točka. Na zadnjim lokalnim izborima Jasen Mesić osvojio je samo 13,17 posto glasova. No, HDZ u Zagrebu godinama nije bio uspješan, a debakl je svojedobno doživjela i sadašnja premijerka Jadranka Kosor. Dijelom zbog loših rezultata na izborima, a dijelom zbog toga što je slovio kao čovjek bivšeg premijera, Jasen Mesić je smijenjen, a na njegovo je mjesto postavljen ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. No, ako je suditi po svemu, ni novi šef zagrebačkog HDZ-a, koji je na izborima 2009. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osvojio 28,92 posto, neće moći učiniti mnogo toga da HDZ popravi svoj rejting u glavnom gradu.

Ličko senjska županija

Ministar zdravstva i potpredsjednik Vlade Darko Milinović u Ličko-senjskoj županiji osvojio je 70 posto glasova. Nedavno je poručio kako će, “ako HDZ ponovno ne bude najjači u županiji, dati ostavku”.

Karlovačka županija

Sadašnji ministar obrane Branko Vukelić, unatoč nizu afera koje mu se pripisuju, u svojoj županiji ima jaku izbornu bazu. Na lokalnim izborima 2009. HDZ je ondje osvojio 48,25 posto glasova. Afere mu očito nisu naštetile.

Zadarska županija

Ministar Božidar Kalmeta na zadnjim je lokalnim izborima osvojio 63,30 posto glasova. S Milinovićem je u 9. izbornoj jedinici HDZ-u na parlamentarnim izborima donio 10 mandata. Kalmeta slovi kao jedan od najmoćnijih u stranci.

Šibensko - kninska županija

Na lokalnim izborima nositelj HDZ-ove liste Ante Kulušić osvojio je 35,63 posto glasova, što ga je svrstalo u značajniji HDZ-ov kadar. Zbog zasluga kooptiran je u Predsjedništvo stranke.

Dubrovačko - neretvanska županija

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić kao nositelj liste ondje je 2009. osvojio 46,65 posto glasova. Iako je HDZ izgubio Dubrovnik, Dubravka Šuica vraća se u igru. Na izborima za mjesne odbore Šuica je osvojila 129, a Vlahušić samo 38 mandata.

Osječko - baranjska županija

Iako je iz Osijeka i jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca, Vladimir Šeks, stranka na tom području nema nijednog važnijeg čovjeka. Tomislav Ivić je na lokalnim izborima 2009. ondje osvojio 38,81 posto. U Osijeku priču ipak vodi HDSSB Branimira Glavaša.

Splitska županija

Nakon odlaska Ive Sanadera Split je ostao bez značajnijeg HDZ-ova kadra. Šef splitskog ogranka Dujomir Marasović nikada se nije uspio nametnuti stranci. Na lokalnim izborima 2009. HDZ je osvojio 31,7 posto glasova, ali nikada nije postao političar nacionalnog ranga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:09