GDJE JE PRAVA LISTA

Jedino Ministarstvo branitelja ima potpuni registar

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ovo što je objavljeno nije pravi popis, nego duda varalica - komentirao je predsjednik Ivo Josipović Registar branitelja koji je objavljen na internetu, a zbog kojeg je cijeli državni vrh na nogama, dok policija i tajne službe tragaju za onim tko je cijeloj javnosti dao na uvid imena ljudi s braniteljskim statusom.

Šef države i vrhovni zapovjednik smatra da se tim popisom, koji nije pravi, ustvari “želi unijeti nemir među branitelje i građane”.

Nisu dobili status

- To je reduciran, nepotpun popis. Čak ne ni popis, nego tražilica iz 2003. godine - rekao je predsjednik.

Da nije riječ o Jedinstvenom registru branitelja, o čijem objavljivanju već godinama traju političke rasprave i pritisci na HDZ-ovu vladu, potvrdio je nekoliko puta do sada i ministar branitelja Tomislav Ivić. Još prve večeri kada su podaci objavljeni na internetu njegovo je ministarstvo objasnilo da je riječ samo o dijelu podataka koji su korišteni pri izradi Jedinstvenog registra.

“Do sada objavljeni podaci na internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja”, izričito je navelo njegovo ministarstvo. I prve pretrage tog krnjeg Registra potvrdile su da u javnost nije iscurio pravi Registar.

Osim što su neki od branitelja utvrdili da objavljeni podaci ne odgovaraju onome što je zapisano u njihovim potvrdama iz pravog Registra, na tom su popisu i imena osoba koje tvrde da nikada nisu dobile status branitelja.

Teritorijalna obrana

Uglavnom je riječ o onima koji su, primjerice, bili u Teritorijalnoj obrani. Njezini pripadnici su očigledno bili vođeni u bazama MORH-a, no nisu uvršteni u Registar pri njegovoj izradi te nisu stekli status branitelja jer na njega, prema Zakonu, nisu ni imali pravo. Osim toga, Jedinstveni registar sadrži i datum rođenja, ime oca branitelja te adresu stanovanja, čega u objavljenim podacima nema.

Pančić i Račan

Jedinstveni registar branitelja u kojem je trenutno 501.666 imena ustrojen je prije pet godina, za mandata tadašnje ministrice branitelja Jadranke Kosor. Pripreme za to počeo je i njezin prethodnik Ivica Pančić, no on taj posao nikada nije priveo kraju. Jedinstveni registar nastao je spajanjem baza MORH-a i MUP-a. Još je Ivica Pančić 2003. godine dobio podatke iz ta dva ministarstva, a sadržavali su ukupno 403 tisuće imena.

Dvije godine kasnije Jadranka Kosor je u cijeli posao krenula gotovo ispočetka. Ponovno su dobili sve podatke, usporedili ih, “pročistili”, odnosno razvrstali one koji su se vodili u MUP-u i MORH-u, te objavili i prvi broj branitelja: 489.407.

Nakon pet godina broj branitelja u Registru dosegnuo je današnjih 501.666, prije svega zato što mnogi pripadnici MUP-a i Hrvatske vojske koji su bili u ratu nikada nisu regulirali svoj braniteljski status. No, kada su počeli odlaziti u mirovinu, shvatili su da im je ona puno povoljnija uz braniteljski status pa su ga odlučili formalizirali.

Ministarstvo branitelja ima cijeli Registar, a Erste invest samo dio podataka

U proteklih pet godina u Ministarstvo branitelja konstantno su iz MUP-a i MORH-a stizala nova imena s rješenjima o statusu.

Stoga jedino Ministarstvo branitelja ima potpuni Jedinstveni registar jer je, prema Pravilniku, ono i zaduženo za njegovo vođenje. Dio Jedinstvenog registra je i u Erste investu koji upravlja Braniteljskim fondom.

No, u njihovim podacima nema onih o pripadnosti postrojbi jer im to niti nije potrebno kod utvrđivanja broja udjela u Fondu. A osim upravljanja Fondom zadaća Erste investa je bila i donijeti rješenja za sve branitelja o broju njihovih udjela što ovisi o datumu uključenja i vremenu provedenom u obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:42