NOVOST

Jedinstveni prijemni ispit priznavat će sve srednje škole, osmaši zadovoljni: ‘To je veliko olakšanje‘

Uz ocjene, prijemni kao kriterij za upis ove godine imat će osam zagrebačkih gimnazija, jedna više nego lani

Ilustrativna fotografija

 Zoey/Imagesource/Profimedia/Zoey/imagesource/profimedia

U Zagrebu raste broj gimnazija koje će provoditi prijemne ispite. Uglavnom su to one na koje je i najveća navala. No novost je, doznaje Danas.hr, i jedinstveni ispit koji će priznavati sve škole. Borba je to s poplavom hiperodlikaša, a ravnatelji najtraženijih škola imaju i druge prijedloge

Da umjesto dva ili tri prijemna pišu samo jedan, koji vrijedi za sve škole, kažu osmaši, bilo bi veliko olakšanje.

"Ovako bih se mogla spremiti lakše i znati što očekujem za taj jedan ispit, nego da se spremam na dva različita načina za dvije različite škole", kaže Lucija Srzić, učenica OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

"Ja ću to pokušati sa što manje stresa riješiti, utječe to puno na moj upis u željenu školu, ali moći ću to preživjeti", smatra Filip Samac, učenik iste škole.

Iz ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju, prema dogovoru sa zagrebačkim gradskim uredom, kako je plan da svi učenici pišu jedinstveni ispit, a ne kao prošle godine - da idu od škole do škole i u jednom danu pišu više prijemnih.

"Učenici ne moraju, ako su zainteresirani za prirodoslovno matematički smjer, ići na 5, 6, 7 prijemnih, nego pišu jedan jedinstveni koji će se odvijati u isto vrijeme. Možda da oni odu pisati u onu školu koja je prvi izbor, a onda se lako kroz aplikaciju za upise rasporede prema rezultatima i prioritetima", objašnjava ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu, Dunja Marušić Brezetić.

Uz ocjene, prijemni kao kriterij za upis ove godine imat će osam zagrebačkih gimnazija, jedna više nego lani. Prvi put provest će ih Treća gimnazija za prirodoslovno-matematički smjer. Mjesta ima za 52 učenika, a prijavi ih se i nekoliko puta više, piše Danas.hr.

"Više ne možemo razlučiti koji se učenici stvarno trebaju tu upisati, a koji se upisuju samo zbog ocjena. Ocjene iz matematike i znanje s kojim učenici dolaze nisu u korelaciji", kaže ravnateljica Treće gimnazije u Zagrebu, Darka Sudarević.

Baš zato se mnogi ravnatelji slažu da sustav upisa u srednje škole treba mijenjati.

"Mislim da bi bilo dobro razmisliti o promjeni načina upisa, ili kroz vanjsko vrednovanje koje je ove godine eksperimentalno ili na neki drugi način. Da se smanji pritisak na te gimnazijske programe i da mi više nemamo hiperprodukciju odlikaša", kaže Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Prijemni će i ove godine nositi deset bodova. Škole bi zajednički trebale sastaviti ispite iz pojedinih predmeta, a rezultate priznavati bez obzira na to gdje se ispit piše. Sastanak na kojem bi se trebali oko svega usuglasiti ravnatelji imaju za dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:23