NEĆE ‘BIN LADENA‘

Jedna novčanica izazvala kaos na splitskom Lukoilu: ‘Odakle vam to? Više ne vrijedi, nije u opticaju‘

Državni inspektor pere ruke, no čini se da potrošačima ostaje nekoliko rješenja...

Lukoil u Splitu (ilustracija)

 Cropix/

‘Bin Laden‘ je, piše Dalmacijadanas, zloslutan nadimak novčanice od 500 eura, najvećeg apoena u opticaju, jer je navodno zanimljiva peračima novca i teroristima. No, koriste je i obični, pošteni građani.

Jedan od njih je došao došao na benzinsku postaju Lukoila te naumio platiti račun goriva od 50-ak eura rečenom novčanicom od 500 eura. Uzalud, na pultu izuzetno prometne benzinske postaje u Splitu, stajala je naljepnica s prekriženom najvećom novčanicom eura uz poruku kako je ne primaju.

Posebno je, piše Dalmacijadanas, bilo iritantno ponašanje šefice koja se postavila poput poreznog inspektora te klijenta ispitivalo odakle mu novčanica od 500 eura?! Nije bila najsretnija odgovorom kako je novčanica stigla direktno s bankovnog šaltera, a šefica smjene je klijentu sasula hrpu laži – kako novčanica od 500 eura više nije u opticaju te uopće ne vrijedi, kako je ne primaju niti u Njemačkoj...

Što kupac u tom trenutku može napraviti te je li doista šefica smjene u Lukoilovoj benzinskoj crpki bila u pravu provodeći zabranu prihvaćanja apoena od 500 eura, raspitali su se kod mjerodavnih. Državni inspektor pere ruke, no čini se da potrošačima ostaje nekoliko rješenja..., piše Dalmacijadanas.

Ovo nije izolirani slučaj na Lukoilovim postajama. Je li legalno to da trgovac zabrani prihvaćanje određenih apoena eura, zapitao se nedavno jedan korisnik na Twitteru

Kako mu je odgovorila Sandra Švaljek, viceguvernerka HNB-a, trgovci bi trebali prihvaćati sve apoene eura pri plaćanju gotovim novcem. No u praksi postoje ‘objektivne okolnosti koje uvjetuju odstupanje od navedenoga, a to se odnosi i na prihvaćanje većih apoena‘, napisala je viceguvernerka na Twitteru.

Lukoil se još nije oglasio.

Europska komisija još je 2010. godine negodovala zbog loše prakse pojedinih trgovaca koji ne žele primati novčanice od 200 i 500 eura. Tada im je izdana preporuka da bi trebali izbjegavati natpise s kojekakvim zabranama novčanica s visokom vrijednosti. No preporuka je jedno, a zakonska zabrana drugo, stoga trgovca nitko ne može prisiliti da primi neku novčanicu ako to ne želi, pisao je o ovoj temi i tportal.

Europska središnja banka prestala je tiskati novčanicu od 500 eura 2016. godine u nadi da će tako suzbiti terorizam i rad na crno, a centralne banke 17 od 19 država članica eurozone učinile su to u siječnju 2019. godine. No, prema pisanju Deutsche Wellea, tada su iz Njemačke središnje banke - a s onom iz Austrije zadnja je koja ju je pristala ukinuti - govorili da zapravo nema empirijskih dokaza za to da ukidanje novčanice s velikim iznosom doista može smanjiti broj kaznenih djela povezanih s utajom poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35