SMRTONOSNA NAPUHAČA

JEDNA OD NAJOTROVNIJIH RIBA NA SVIJETU ULOVLJENA U DUBROVNIKU Ima otrov 1250 puta snažniji od cijanida

Riba napuhača, koja je ulovljena u uvali Lapad, ima otrov tetrodotoksin koji je 1250 puta snažniji od cijanida
 Nikola Vilić / CROPIX

DUBROVNIK - Jedna od najotrovnijih riba na svijetu - napuhača ulovljena je u utorak u uvali Lapad u blizini Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Jakov Dulčić iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin 1250 puta snažniji od cijanida, a njezina konzumacija završava paralizom i smrću.

"Ribu je uhvatio ribar u utorak oko 11 sati, rekao je Dulčić ističući da ljudi moraju biti izrazito pažljivi s vrstama koje ne poznaju jer konzumacija ove ribe uzrokuje paralizu i smrt. Dulčić smatra kako je potrebna hitna edukacija jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.

Dr. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje rekao je kako je to drugi prijavljeni ulovljeni primjerak ove godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, na istočnome Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.

"Ona je u nekoj ekspanziji, dojave kod nas nisu česte, ali u istočnome Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama", istaknuo je Lučić i dodao kako pokazatelji govore da je sve češća iako se ne može tvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju u Jadranskome moru.

"To je vrsta koja obitava u Indijskom oceanu, a k nama dolazi kroz Sueski kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora", rekao je taj stručnjak, dodajući kako se preporučuje s njome raditi u rukavicama. "Nemojte je uzimati golim rukama, radite s njom u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez sa svakom vrstom koju ne poznaju, a ni slučajno se ne smije konzumirati", rekao je Lučić.

Inače, tijekom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu, posebice spolnim žlijezdama i jetri te vrste ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2021 06:13