STRATEGIJA

Jedna struja IDS-a za Kukuriku, druga za Josipovića

Šef stranke Boris Miletić bi radije ostao uz Kukuriku, no IDS mjerka i male stranke
 Goran Sebelic / CROPIX

HDZ ne odbacuje mogućnost postizbornog koaliranja s IDS-om. Ako bi na temelju naših programa našli zajednički jezik, suradnja s tom strankom bila bi moguća - kaže nam osoba iz vrha HDZ-a uz napomenu da, zasad, nije bilo nikakvih kontakata ni razgovora na tu temu s IDS-om.

No, ni SDP još nije vodio nikakve ozbiljnije razgovore s IDS-om o tome kako će izaći na predstojeće parlamentarne izbore. SDP je vrlo jasan u stavu da na izbore želi ići u istom sastavu kao i na prethodne, dakle Kukuriku koalicija (SDP, HNS, HSU, IDS) plus Laburisti, no problem je što IDS još nije načisto s vlastitom strategijom.

Suzdržavanje od izjava

U toj se stranci suzdržavaju od bilo kakvih izjava, vodstvo stalno ponavlja da će odluku donijeti nadležna stranačka tijela, no sve je jasnije da su podijeljeni na dvije struje. Jedna, u koju spada ministar turizma Darko Lorencin, a navodno i predsjednik stranke Boris Miletić, smatra da treba izaći na izbore u Kukuriku koaliciji i, kao i na prethodnim izborima, unaprijed dogovoriti participaciju IDS-a u vlasti u slučaju pobjede. Druga struja koju, tvrde upućeniji, predvodi istarski župan Valter Flego smatra da IDS treba samostalno izaći na izbore, odnosno okupiti oko sebe koaliciju manjih stranaka.

Načelni razgovor

Ova druga struja načelno je već razgovarala s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, a osim njegove netom osnovane stranke Naprijed Hrvatska, u predizbornu koaliciju bi mogli okupiti još PGS, Međimursku demokratsku stranku te neovisnu listu Slavka Linića. Struja koja zagovara samostalni izlazak IDS-a na parlamentarne izbore polazi od lokalne politike. A na lokalnoj razini su SDP i IDS u ozbiljnim sukobima još od konca 2012. godine, kada je SDP raspustio svoju lokalnu organizaciju u Istri smatrajući da provode politiku IDS-a, a ne SDP-a. Okidač je bio kada su SDP-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini podržali zaključak o referendumu o izgradnji TE Plomin 3. Tadašnji župan Ivan Jakovčić vrlo je žestoko reagirao na raspuštanje SDP-ove organizacije u Istri, rekavši da to nije unutarstranački problem SDP-a, već pokušaj političke destabilizacije IDS-a i Istre.

Na lokalnim izborima SDP je podržao kandidaturu Damira Kajina koji je vodio žestoki rat s bivšom strankom.

- U IDS-u je i dalje vrlo jaka struja koja misli da SDP u Istri treba biti IDS-ov satelit. Ali to neće ići - kaže nam osoba iz vrha SDP-a. Središnjica SDP-a u Zagrebu i dalje će inzistirati na tome da SDP u Istri vodi samostalnu politiku i da se odmakne od IDS-a, ali na nacionalnoj razini žele očuvati Kukuriku koaliciju i s njom izaći na predstojeće izbore. Iz razgovora s više ljudi iz vrha SDP-a proizlazi da već počinju gubiti živce zbog kolebanja u IDS-u. Kažu da su nekorektni jer marginaliziraju ulaganja u Istru, od gradnje bolnice u Puli, do cesta, obala, kanalizacije u Poreču.

Izvlačenje na Ipsilon

- Izvlače Ipsilon, a dobro znaju da se ne može ići u taj projekt bez prethodne suglasnosti Europske komisije - ljuti se naš sugovornik iz SDP-a.

Miletić je vrlo suzdržan i samo ponavlja da će odluku o eventualnim koalicijama donijeti nadležna tijela IDS-a, no u nedavnom intervjuu Novom listu ipak je najavio moguću suradnju sa strankom Ive Josipovića. Bez obzira na to u kojoj bi opciji IDS izašao pred birače, procjenjuje se da bi mogao osvojiti oko tri saborska zastupnika.

Toliko su ih osvojili i na prošlim izborima, ali su zahvaljujući koalicijskom sporazumu dobili mjesto u Vladi.

Šarić je smijenjena jer je bila previše bliska IDS-u

Maja Šarić, donedavna predsjednica istarskog SDP-a, nije smijenjena zato što je bliska Borisu Komadini koji je u lošim odnosima s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, već zato što je previše bliska IDS-u, otkriva sugovornik iz vrha SDP-a. Osim toga, nastavlja, Maju Šarić je smijenila županijska organizacija u Istri, a ne Milanović.

Tezu da je Šarić bila sklonija IDS-u nego vlastitoj stranci potkrepljuje podatkom da je dobila vrlo primamljivo zaposlenje.

Imenovana je ravnateljicom javnog poduzeća Kamenjak općine Medulin, čiji je načelnik Goran Buić navodno blizak IDS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:24