BLAGI SIMPTOMI

Jedna stvar oko korone se u ove dvije godine potpuno promijenila: ‘U bolnicama još nije alarmantno‘

Stručnjaci upozoravaju da bi sve hladnije vrijeme i češći boravak u zatvorenim prostorima mogli pogoršati situaciju
Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

U protekle gotovo dvije godine pod pandemijom covida-19 puno se toga promijenilo u medicinskom dijelu prije svega dolaskom cjepiva, ali i općenito u životu građana s covidom. Naime, dok se u početku svaka prehlada provjeravala testom na koronu, stiglo se do situacije u kojoj se jednim dijelom "korona tretira kao prehlada" pa je testiranja manje, a onda i relativno manje točnih brojki o tome koliko zapravo imamo novozaraženih.

Činjenica je da su trenutačno pozitivni na koronu bitno mlađi od onih koji su se zarazili prije samo godinu dana, a i njihovo je zdravstveno stanje manje dramatično, točnije rade manji pritisak na testiranja i bolnički sustav.

"S obzirom na to da smo samo prije dva dana među testiranima imali čak 30 posto pozitivnih, potpuno je jasno da je broj novooboljelih u Zagrebu puno veći nego što pokazuju podaci. Naprosto, sve je više onih koji se ni ne javljaju liječniku, pa onda niti na testiranje ako imaju blaži oblik bolesti, a također ne dobivamo stvarni broj kontakata pozitivnih na testu. Dakako, takvih je bilo i ranije, ali sad je to prevladavajući trend", smatra dr. Zvonimir Šostar, savjetnik u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Hladnije vrijeme

Podatak od utorka po kojem je u bolnicama 745 pacijenata s covidom-19 od kojih je gotovo 100 na respiratoru još uvijek nije alarmantan za funkcioniranje zdravstvenog sustava, ali stručnjaci upozoravaju da bi sve hladnije vrijeme i češći boravak u zatvorenim prostorima mogao pogoršati situaciju.

"Nitko ne može jamčiti što bi se nakon relativne stagnacije broja zaraženih moglo događati u idućih mjesec dana. Svjedoci smo da je u nekim zemljama nakon relativnog usporavanja zaraza ponovo buknula u još većem broju. Zato ove već postojeće mjere koje u Hrvatskoj nisu stroge treba zadržati još neko vrijeme kako nam se ne bi dogodilo da zbog naglog porasta broja pacijenta u bolnicama moramo posegnuti za većim restrikcijama", objašnjava epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić.

Da je situacija u bolnicama zasad prihvatljiva, odnosno da briga o covid-pacijentima ne šteti previše zdravstvenoj skrbi dugih pacijenta, potvrđuje nam i prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

"Trenutačno imamo 90 pacijenta s covidom, od kojih je 17 na respiratoru. U odnosu na pacijente koje smo imali u ranijim valovima epidemije, ovi su nešto mlađi, točnije najčešće imaju oko šezdesetak ili malo više godina, odnosno rijetki su stariji od 70. Među njima tek je desetak posto cijepljenih, a među onima koji završe na respiratoru i manje", objašnjava prof. dr. Ivić. Dodaje da je uglavnom riječ o pacijentima kod kojih cijepljenje nije uspjelo.

Prof. dr. Ivić kaže kako se nada da će se barem još dio građana cijepiti, a dio će preboljeti covid, što bi ipak moglo spriječiti "navalu na bolnice". Druge bolesti Također se zalaže da postojeće mjere ne ublažavaju. "U našoj bolnici trenutačno je 54 covid-pacijenta, od kojih je 11 na respiratoru", kaže prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, donedavno isključivo covid-bolnice.

Dodaje da je činjenica da i druge zagrebačke bolnice primaju covid-pacijente omogućila da otvore vrata Zagrepčanima koji imaju druge bolesti.

"Dnevno imamo i više od 200 hitnih pacijenta u našem objedinjenom bolničkom prijemu, što ne bi bilo moguće da smo ostali isključivo covid-bolnica", kaže Lukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:55