ZAHTJEVAN POTHVAT

'JEDNIM KOTAČEM HELIKOPTERA BILI SMO OSLONJENI NA STIJENU' Posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezla planinarsko sklonište na naš najviši vrh

 
 HRZ

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

MORH ističe kako je u jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

- Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal, a kasnije i građevinski materijal, rekao je dodavši kako su cijelo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti.

Dopremili smo, naglasio je, i planinsku kućicu za sklonište planinara. Ocijenio je kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće.

- Sve je na kraju proteklo sigurno pa smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije, rekao je natporučnik Filipović-Grčić.

HRZ / M. Karačić

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:38